Zakaj zvečer ne smemo jesti?

Pa spet hodim v šolo. Ki name dela vedno večji vtis in sem resnično navdušena.

Na Ademiji za zdravilstvo sem vpisana na program iz tradicionalne kitajske medicine, natančneje tradicionalno kitajsko zdravilstvo-diagnostika, ki ga vodi osupljiva Lina Lo Faro, ki se je izpopolnjevala v Firencah, Parizu in na Kitajskem, kar šest let je delala v bolnici Satje Sai Babe v Bangaloreju v Indiji. Ima kar 40 let zdravilskih izkušenj in je do sedaj zdravila okrog 5000 bolnikov z vsemi omenjenimi metodami.

lina lo faro
Lina Lo Faro – tradicionalna kitajska medicina

Specializirala se je iz dieteike, saj je po vsem svetu študirala povezanost obolenj z lokalnim načinom prehranjevanja. Daje nam vedeti, da si s poznavanjem teh starih tradicionalnih kitajskih zakonitosti, lahko pomagamo sami k boljšemu zdravju.

Dotaknila se bom ene največjih napak, ki jih delamo zahodnjaki.

Jemo zvečer. Tudi vi, kajne? Tudi jaz sem ji rekla, da jem samo kakšno juho, popečeno zelenjavo…Pa sem kmalu spoznala, da tudi to ni v redu.

Hranjenje zvečer na naše telo deluje na popolnoma drugačen način, kot, če to isto hrano jemo čez dan.

Prav vsak organ v našem telesu ima svoj ritem delovanja, ki mu moramo prilagoditi naše prehranjevalne navade. Zato je, poleg tega kaj jemo, kako hrano mešamo med sabo, zelo pomembno tudi, kdaj jemo.

Najprej moramo upoštevati letni čas – pozimi jemo hrano, ki nas greje, poleti pa hrano, ki nas hladi. Zelo pomembni so tudi deli dneva, sa je naš dan razdeljen na 24-urni cikel.

07:00-09:00 – faza želodca in vranice, zato je to čas za zajtrk
09:00-11:00 – aktivna vranica ponese sladkor po telesu in nas napolni z energijo
11:00-13:00 – čas delovanja srca, zato kosilo jejmo umirjeno in se ne jezimo
13:00-15:00 – faza delovanja tankega črevesja – hrana od kosila se začne pomikati v tanko črevo, sprošča se energija, ki je zelo odvisna od usklajenosti obroka, ki smo ga imeli za kosilo. Če smo za kosilo jedli hrano, ki nam ustreza, potem imamo po kosilu več energije, v nasprotnem primeru pa bi šli po kosilu spat
15:00 – 17:00 – delovanje mehurja, ki strupe in toksine izloča skozi mehur (ne smemo jesti, saj s tem prekinemo ta proces), pomembno pa je pitje malo vode sobne temperature
17:00 – 19:00 – faza ledvic, ki regulirajo delovanje naših hormonov in če imamo hormonska neravnovesja ali kakšne druge hormonske težave, je zelo pomembno, da v tem času nič ne jemo, saj tako še bolj onemogočimo delovanje naših hormonov. Strogo moramo črtati mlečne izdelke, ves sladkor, žita.
19:00 – 21:00 – delovanje obtočil in srca, spreminja se sestava in gostota krvi, zato ne bi smeli jesti, saj s tem onemogočimo, da pride dovolj vode do srca, ki ga zaščiti. Kri tako postane bolj gosta, kar je nevarnost za infarkt in povišan pritisk
21:00 – 23:00 – delovanje energetskega metabolizma, to je čas, ko se obnavljajo vse naše celice. Če v tem času s hranjenjem prekinemo ta proces, oslabimo delovanje imunskega sistema, celice lahko degenerirajo in mutirajo, kar vodi v bolezni
23:00 – 01:00 – delovanje žolča
01:00 – 03:00 – delovanje jeter oba skupaj zbereta strupe in toksine ter jih pripravita, da se zjutraj izločijo iz telesa. Če se v tem času zbujamo, vemo, da imamo težave z jetri in žolčem ter je nujno potrebno prilagoditi prehrano, ki ju okrepi in zaščiti
03:00 – 05:00 – delovanje pljuč, to je čas, ko se čistijo pljuča, če vas v tem času napade kašelj veste, da imate težave s pljuči in jih je potrebno obnoviti in okrepiti ter jim odvzeti hrano, ki jih slabi
05:00 – 07:00 – delovanje debelega črevesja, ko se toksini preko blata izločijo iz nas

In seveda ni tako enostavno, saj moramo, da bi vedeli, katera hrana je primerna za nas, najprej vedeti, kateri tip človeka smo.

Tradicionalna kitajska medicina nas razdeli na pet morfoloških tipov: jetrni, srčni, ledvični, pljučni ter tip trebušne slinavke in vranice. Prav tako vsakega izmed teh tipov povezujemo z določenim okusom: sladko, slano, pikantno, grenko, kislo ter z enim od čustev – veselje, strah, žalost, jeza, razmišljanje. Vsak okus v telesu sproži krepitev energije določenega organa: grenak okus krepi srce, kisel okus krepi jetra, sladek vranico in srce, slan ledvica in pikanten pljuča.

oko
Branje diagnoze poteka skozi oči, podplate, jezik, utrip, barvo kože, zgradbo telesa…

Notranje organe pa povezujemo tudi s čustvi, saj veselje in radost povezujemo s srcem, jezo z jetri, žalost s pljuči, razmišljanje z vranico in trebušno slinavko, strah pa z ledvicami.

Torej ne samo ura prehranjevanja, tudi preveč ali premalo hrane določenega okusa vpliva na neravnovesje in potenciranje katerega od čustev, posledično pa tudi sproži bolezen, ki jo povezujemo s prevlado določenega čustva, okusa…

Da zares ugotovimo, kateri organ je najšibkejši ter kako mu pomagati, moramo na začetku vedeti vse to, istočasno pregledamo stopala, oči, jezik, utrip, sestavo in zdradbo mišic, kosti…

Zapleteno, zelo. Kopica znanja in starodavnih tehnik. S poznavanjem zakonitosti tradicionalne kitajske medicine se naučimo prilagajati naše prehranjevalne navade, kar postane tudi naše osnovno zdravilo.

Hrana je lahko naše zdravilo, če jo pravilno uporabimo. Lahko pa je ista hrana za nas strup, če jo jemo nepravilno.

Torej, prvi korak, ki ga lahko vsi storimo je, da ne jemo več zvečer, saj je to dragoceni čas telesa, ki ga potrebuje za čiščenje in zdravljenje telesa.

Zvečer si raje pripravite toplo kopel, poslušajte mirno glasbo, prižgite dišečo svečko, preberite knjigo, umirite misli, čustva in duha ter se pripravite na nočno regeneracijo. Raje si umijte zobe, popijte kozarec tople vode z limono, ki nas pomiri in se zgodaj odpravite v posteljo.

Print Friendly, PDF & Email