Center Holistic / Članki / Visok prolaktin

Visok prolaktin

Visok prolaktin
Deli s prijatelji:

 

Lactotrophi adenomi so benigni tumorji hipofize, ki proizvajajo prolaktin in s tem povzročajo višje (od običajnih) koncentracije prolaktina v krvi.

Simptomi visokega prolaktina vplivajo na delovanje jajčnikov ali testisov, lahko pa začno vplivati na oživčevje in oči.

Začno se pojavljati pri ženskah, ki so mlajše kot 50 let in pri starejših moških.

Vzroki visokih ravni prolaktina

Hipofiza je majhna žleza tik pod možgani. Vsebuje celice, ki proizvajajo prolaktin, hormon, ki stimulira izločanje mleka (nastajanje materinega mleka). Prolaktinomi se začno razvijati, ko ena od teh normalnih celic začne mutirati, kar povzroči nenadzorovano delitev ter posledično pretirane količine prolaktina.

Večina prolaktinomov ostane majhna, manj kot 1 centimeter, lahko pa začno rasti.

SIMPTOMI

Simptomi prolaktinomov spadajo v dve kategoriji:

  1. simptomi, ki so posledica povišane ravni krvnega prolaktina
  2. simptomi, ki so posledica stiskanja okoliških tkiv

1.Simptomi, ki jih povzroča povišan krvni prolaktin:

zvišan krvni prolaktin posega v funkcijo jajčnikov pri ženskah in v funkcijo testisov pri moških. Zato pri ženskah povzročajo simptome menopavze (nižje vrednosti spolnih hormonov), pri moških pa simptome andropavze (nižje vrednosti spolnih hormonov)

ženska

Ženske:

Ko je koncentracija prolaktina visoka, to ovira delovanje jajčnikov, izločanje estradiola, ki se zmanjša. Simptomi vključujejo neredne ali odsotne menstruacije, neplodnost, simptome menopavze (vročinski oblivi in ​​suhost nožnice) in po nekaj letih osteoporozo. Visoke ravni prolaktina lahko povzročijo tudi izcedek mleka iz prsi.

moški

Moški:

Ko je koncentracija prolaktina visoka, to ovira delovanje testisov, izločanje testosterona in zmanjšanje količine sperme. Simptomi vključujejo zmanjšanje energije, spolnega nagona, mišične mase in delovanje imunskega sistema. Prav tako simptomi vključujejo pridobivanje kilogramov, rast prsi in trebuha (posledica povišanega estradiola).

2.Simptomi, ki so posledica stiskanja okoliških tkiv:

Veliki adenomi lahko povzročijo simptome s tem, ko pritiskajo na okoliška tkiva. Pritiskajo na živce v očeh, kar lahko poslabša vid, še posebej periferno stran.

Pritiskajo na hipofizo ter tako zmanjšajo proizvodnjo hormonov, kar posledično spodbuja neravnovesje delovanja endokrinih žlez in hormonov.

Testosteron

Testosteron sodi v skupino androgenih hormonov, ki jih pogovorno pogosto pripisujemo le moškim. Dejansko nastaja v Leydigovih celicah testisov pri moških, a tudi v ženskih ovarijih ter v nadledvični žlezi obeh spolov. Prenizek ali previsok nivo testosterona močno vpliva na počutje in celostno zdravje posameznika: prizadene libido, energijo, mišično maso, spominske funkcije, zavest, budnost,vlažnost vagine, kostno gostoto, integriteto sfinktrov. Koncentracija testosterona v krvi niha za 2 do 3 krat v eni uri, zato se bolezenska stanja na ta način ne dajo vedno diagnosticirati. Njegovo nastajanje omogoča cink in nekatere aminokisline, sprošča se pod nadzorom luteinizirajočega hormona (LH).

Luteinizirajoči hormon (LH) izloča hipofiza.

Ima vlogo stimulatorja spolnih žlez (gonadotropni hormoni), enako kot folikel stimulirajoči hormon (FSH). Oba sta kot dodatek pri športnikih prepovedana. Progesteron nastaja v rumenem telescu in v placenti, je zaščitnik nosečnosti, vendar ima številne funkcije tako v moškem kot ženskem telesu in v vseh starostnih obdobjih. Progesteron nastane iz holesterola, ki ga naš organizem spremeni najprej v pregnenolon, nato se pregnenolon spremeni v progesteron.

7 rastlin za srečno menopavzo - jih že poznate? - OrCa

Naše telo lahko naredi iz progesterona druge hormone, ki jih potrebuje (med njimi estrogene in testosteron ). Ugodno vpliva na nivo krvnega sladkorja, na uravnavanje telesne temperature, potenje, na gostoto kosti, telesno težo, na glavobole, pomemben v vseh procesih razmišljanja, čustvovanja, za delovanje živčevja, predvsem spanja in še mnogo več.

Priporočila:

Dodatki kalijevega askorbata z ribozo, cinka, bakra, selena in b12 spodbujajo zmanjšanje vrednosti prolaktina.

Kalijev askorbat z ribozo spodbuja absorbcijo kisika ter vseh ostalih hranil v celice. Kadar v celicah ni kalija, takrat ni kisika in celica lahko degenerira ali mutira. Riboza poskrbi, da se membrana celice odpre, s čimer se absorbira kalij, kisik in ostala hranila, ki skrbijo za zdravo delovanje celice.

Super Omega 3 poskrbijo za močne in zdrave membrane celic, ohranjajo zdravo vrednost dobrega HDL holesterola in znižajo vrednost slabega LDL holesterola.

Vsak hormon je sestavljen iz celic, torej je od celic odvisno delovanje hormonov.

Tribulus terestris spodbuja nastajanje testosterona.





Izdelki v članku


b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...