Center Holistic / Članki / Razmerje kalij natrij

Razmerje kalij natrij

Razmerje kalij natrij
Deli s prijatelji:

Razmerje kalij/natrij je pomembno, saj njuno nesorazmerje vpliva na neravnotežje vitaminov, drugih mineralov ter pojav različnih bolezni.

Najpogosteje njuno ravnovesje uravnavamo s prehrano, za začetek pa naj povemo, da je potrebno vedeti stanje kalij/natrij znotraj celice in ne S- serumska vrednost, ki nam jo najpogosteje izmerijo iz krvi.

Oba minerala igrata zelo pomembno in vidno vlogo na mnogih področjih normalno delovanje (vključno z delovanjem srca in živčnega sistema). Kadar je razmerje porušeno, le to lahko povzroči bolezni srčno-žilnega sistema in nadledvične žleze.

Najprej bi morali iz prehrane odstraniti presežek natrija, istočasno pa povečati prehrano, ki vsebuje veliko kalija ter na tak način obnovili svoje telo, mu vrnili energijo in vitalnost.

V Rotterdamski študiji so pokazali negativen učinek nesorazmerja kalij/natrij v celicah na večjo umrljivost in zbolevnost za boleznimi srca in ožilja, depresije in izgorelosti. Pomanjkanje kalija v celicah pa se je pokazalo tudi pri vseh tistih, ki so zboleli za rakom.

Vse avtoimune bolezni, bolezni nadledvičnih žlez in ščitnice ter artritis prav tako povezujejo z nesorazmerjem kalij/natrij v celicah.

Po prehranskih smernicah, je idealn vnos natrija 1500 – 2300 mg / dan, odvisno od dosedanjih obolenj, kot sta diabetes in bolezni srca, medtem ko je priporočena količina kalija 4700 mg / dan.

Idealno natrij-kalijevo razmerje je približno 1: 3.

To je ključnega pomena za razumevanje pravilnega prehranjevanja.

Naša prehrana pa je žal vseprevečkrat polna natrija in tako dosežemo, da je v naših celicah presežek natrija in pomanjkanje kalija.

Dokazali so, da je razmerje kalij/natrij v naših celicah ravno obratno od priporočenih.

To opazimo na zadrževanju vode, napihnjenosti, zabuhlosti, otečenosti, podočnjakih, pomanjkanju energije, izpadanju las, nabiranju kilogramov.

Menopavza – spremembe v stanju hormonov

Prehrana, ki vsebuje veliko kalija in kalijev askorbat z ribozo poskrbita, za pravilno razmerje kalij/natrij v prid kaliju.





Loading...