Center Holistic / Članki / POVIŠANI TROMBOCITI (trombocitoza)

POVIŠANI TROMBOCITI (trombocitoza)

POVIŠANI TROMBOCITI (trombocitoza)
Deli s prijatelji:

  Trombociti so majhni delci citoplazme, ki krožijo po krvi in katerih funkcija je strjevanje krvi. Za ohranjanje ravnovesja kardiovaskularnega sistema pomagajo pri procesu koagulacije in preprečujejo krvavite, če se poškodujemo, tako da ustvarijo nastajanje krvnih strdkov, medtem ko se poškodovane žile celijo.

Če je število trombocitov premajhno, je posledica tega pretirano krvavenje. Če pa je število trombocitov previsoko, se bodo združili in posledično povzročili trombocitozo – žile se zaradi krvnih strdkov zamašijo, kar povzroči številne reakcije, kot so možganska kap, miokardni infarkt, pljučna embolija ali blokada v kateremkoli delu telesa.

Vsaka bolezen zaradi neravnovesja trombocitov se imenuje trombocitopatija. To je lahko zmanjšano število trombocitov (trombocitopenija), motnja v sami funkciji trombocitov (trombastenija) ali pa povišano število trombocitov (trombocitoza).

Trombociti se proizvajajo med procesom krvne celične formacije (trombopoeza) v kostnem mozgu. Fiziološki razpon trombocitov je od 150 do 400 x 190 na liter krvi. Življenjska doba trombocita je od 7 do 10 dni, zdrava, odrasla oseba pa ustvari 1 x 1011 trombocitov dnevno. Proizvajanje trombocitov je regulirano s hormonom, imenovanim trombopoetin, ki se po navadi izloča v jetrih in ledvicah. Trombociti se uničijo s postopkom fagocitoze v vranici in Kupfferjevih žlezah v jetrih. Vranica shrani določeno število trombocitov, ki se, kadar je to potrebno, sprostijo s krčenjem vranice, kar ureja simpatični živčni sistem.

Povišan pritisk, holesterol in trigliceridi

Povišan pritisk, holesterol in trigliceridi

Trombocitoza
Kot smo že razložili, je trombocitoza povišano število trombocitov v krvi. Razlogi za višanje trombocitov so:

• Najpogostejši: infekcije (virusi, bakterije,…)
• Neustrezna prehrana
• Pomanjkanje železa, slabokrvnost (zaradi neustrezne prehrane in s tem slabe absorpcije železa ali njegovega pomanjkanja)
• Nefrotični sindrom
• Travme
• Tumorji
• Kawasakijeva bolezen
• Post splenektomični sindrom

Emocionalni vzroki
Visoko število trombocitov je povezano s faktorji, kot so stres, tesnoba in depresija, odnosi, ki povzročajo obrabo in neravnovesje tako samega živčnega sistema, kot tudi celotnega telesa.
Tesnoba ali depresije: povzroča jo lahko okvara, zaradi katere posameznik ni zmožen najti pristne sreče v življenju in si zapre pot do občutenja radosti, ki jo lahko doživi le s trdovratnimi idejami.

Naravna sredstva
Telo ima lastno zdravilno sposobnost, osnovano za samoregulacijo in samozdravljenje, treba pa mu je dati potrebne elemente (vitamini, minerali, maščobe, encimi), da se lahko ponovno vrne v stanje ravnovesja in optimalnega delovanja.

Zdravilna hrana
Prehrana je osnova vseh zdravilnih procesov, saj pomaga telesu popraviti poškodovana tkiva, neguje in poživlja organe ter odstranjuje strupene in nepotrebne snovi v črevesju. Le-ti škodujejo krvi po celotnem telesu skozi ves dan, kar povzroča številna neravnovesja, ki so poznana kot bolezni.

Potrebno je skrbeti za visoko kvalitetno prehrano in se izogibati vseh izdelkov, ki vsebujejo sladkor ali predelanih izdelkov moke, ki so osnovani na kravjem mleku. Rafinirana zrna nimajo nobene hranilne vrednosti, prav tako kot tako imenovana odpadna hrana: gazirane pijače, hitro pripravljena hrana, klobase in rdeče meso, ki delovanje telesa le ovirajo, saj ga napolnijo s strupenimi snovmi in kisajo kri.

Hrana bogata s kalijem

Hrana bogata s kalijem

Katera prehrana pomaga regulirati povečano število trombocitov?
• V svojo prehrano morate vključiti pitje 2 l čiste vode dnevno, pri čemer začnete že zjutraj: na tešče spijete kozarec tople vode
• Vključiti morate tudi Omega 3 maščobne kisline, ki hranijo živčni sistem. Zelo koristno je olivno olje, ribje olje in polnozrnata žita.
Goba shitake je ena najboljših naravnih sredstev za to stanje.
• Zelo koristno je uživanje surovega česna, soka aloe, semen grozdja, pomaranč, sliv in papaje.
• Izjemno pomemno je zdravo razmerje med kalijem in natrijem, v prid kaliju.

Ostala naravna sredstva
• Zraven zdrave prehrane je potrebno poskrbeti tudi za gibanje, ki pomaga pri pretoku krvi in kisika, poživlja, s čimer se hranila enakomerno razporejajo po celotnem telesu.
Akupunktura, refleksoterapija in bioenergija so oblike terapij, ki pomagajo regulirati nemoten pretok energije v telesu, zaradi česar so močna podpora pri procesu zdravljenja.
• Pomemben, če ne celo najbolj pomemben, pa je seveda naš čustveni odziv. Ljudje se lahko pozdravijo že samo s tem, če spremenijo način razmišljanja in delovanja.

Za več informacij pokličite na 030 692 730 🙂

 





Loading...