Špinačna pita s kvinojo
Kvinoja je imela velik pomen v prehrani predkolumbovskih andskih civilizacij, poleg krompirja in je bila naslednja v pomembnosti poleg koruze.
V sodobnih časih je kvinoja postala zelo cenjena zaradi svoje hranilne vrednosti in visoke vsebnosti beljakovin (14 %), čeprav ne prekaša fižola in stročnic.
Prehranske vrednosti kvinoje kažejo, da je dober vir beljakovin. Poleg tega je dober vir prehranskih vlaknin in fosforja ter vsebuje visoko vsebnost magnezija in železa. Kvinoja je tudi vir kalcija in široko uporabna pri veganih in tistih osebah, ki ne prenašajo laktoze. Kvinoja je brez glutena in lahko prebavljiva.
Zaradi vseh teh značilnosti se kvinoja uvršča med pridelke NASA nadzorovanega ekološkega življenjskega sistema pri poletih
Ingredients
Instructions
Ogrejte pečico na 180 C.
Skupaj zmešajte čez noč namočeno in odcejeno kvinojo, ki jo lahko tudi pokuhate, na hitro pokuhano špinačo, kvasne kosmiče, malo soli in muškatnega oreščka.
Naložite v pekač, obložen s peki papirjem.
V sklečki penasto vmešajte jajce – lahko brez težav izpustite in mandljevo smetano ter prelijte, potresite z naribanim veganskim sirčkom ali kvasnimi kosmiči namesto parmezana.Pecite približno 35 minut oz. do zlato – rumene barve.