Pavlova torta – veganska

13. januar, 2018
Prep time
15m

Pavlova torta je znana torta iz stepenega beljaka, ki je poimenovana po legendarni primabalerini Ani Pavlovi.

Nastala naj bi med njenim obiskom Avstralije in Nove Zelandije,  v dvajsetih letih preteklega stoletja.

Danes sicer velja, da so jo izumili Novozelandci, poimenovali pa Avstralci.

Ime naj bi dobila, ko so jo leta 1935 prvič postregli v nekem avstralskem hotelu kot slaščico ob popoldanski čajanki.

Hotelski direktor je gostom torto opisal kot slastno in “lahko kot Ana Pavlova”.

Toda recept izvira z Nove Zelandije, tudi kuhar, ki jo je naredil v dotičnem hotelu, je bil Novozelandec.

V biografijah znane balerine je zapisano, da so ji tako torto postregli leta 1926 v hotelu v Wellingtonu, prav zanjo pa naj bi jo izumil šef kuhinje, ki je navdih poiskal v tatuju vrtnice, ki ga je imela slavna balerina.

Že takrat so bili recepti za podobno torto natisnjeni v novozelandskih kuharskih knjigah, saj so jo zaradi preproste izdelave in dosegljivih sestavin, pogosto pripravljale novozelandske kmečke gospodinje.

Tisti, ki ne jeste jajc, beljake preprosto nadomestite z ohlajeno vodo namočene čičerike oz. s tisto vodo od čičerike, ki jo kupite vloženo v kozarcu.


Ingredients

400 Grams čičerike v kozarcu, ki je bila čez noč v hladilniku
400 Millilitres hladne kokosove smetane
220 Grams eritritola
1 Pinch vanilije v prahu
1/2 Teaspoon glukomanana v prahu
100 Grams kokosovih kosmičev
250 Grams odmrznjenega jagodičevja
1 Piece limoninega soka

Instructions

  1. Pečico segrejte na 150 C.
    V mešalniku na najvišji hitrosti mešajte vodo od čičerike. Po cca 8 minutah, v nastajajoči sneg vmešajte eritritol in glukomanan v prahu.
    Na koncu dodajte še malo limoninega soka.
    Mešajte dokler vrhovi ne postanejo "špičasti" oz. dokler ne nastane trd sneg.

    *Če jeste jajca, lahko namesto vode od čičerike, uporabite sneg 5 beljakov iz hladilnika.

  2. Maso z veliko žlico v obliki kroga, naložite na pekač, obložen s peki papirjem.
    Pečico zmanjšajte na 100 C in pecite cca eno uro in 15 minut oz. dokler ni tortica na zunaj čvrsta in trdna.
    Izklopite pečico in tortico pustite notri še vsaj 2 uri.

    *Če delate torto iz beljakov, segrejte pečico najprej na 180 C in ko daste torto v pečico, jo zmanjšajte na 150 C ter pecite 65 minut, nato pečico priprite in tako torto ohladite.

  3. Iz kokosove smetane stepite smetano, dodajte vanilijo in na koncu kokosove kosmiče.
    Razmažite po ohlajeni torti in po vrhu razporedite odmrznjeno jagodičevje, jaz dodam ša malo eritritola v prahu.

Zaupa nam že več kot 20,000 ljudi!
Pridruži se jim in prejemaj
brezplačne članke in recepte

 



X