Fižolova juha s prosenimi žličniki

7. januar, 2018
Serves 4
Equipment
palični mešalnik
kozica za kuhanje
Prep time
15m
Cook Time
25m

šššFižol in fižolova juha s prosenimi žličniki je odlična jed, zelo priljubljena tudi pri otrocih.

Fižol je domače ime za vrsto rastlin iz družine metuljnic (Fabaceae) in njihova velika semena, ki se uporabljajo kot hrana ali krma.

Domovina fižola je Južna Amerika. Pred davnimi leti so ga že Indijanci sadili skupaj s koruzo, bučami in konopljo.

Uživali so zelenega in posušenega, pa tudi fižolovi listi so bili priljubljeni. V Evropi se prvič omenja leta 1542, Slovenci pa smo ga začeli gojiti v 17. stoletju.

Legenda pravi, da se je veliki puščavnik sv. Simon na smrtni postelji zaradi lakote, ki je vladala, odrekel mesu in si je za poslednjo jed zaželel krožnik fižola. V srednjem veku so fižolu rekli meso ubogih. V zvezi s fižolom so imeli v Prekmurju in v Beli Krajini kar precej navad in običajev.

ššFižol, kuhan na mleku ali na vodi in nezabeljen, je bil včasih postna jed.

Fižol je danes nenadomestljiva skupina zelenjave.

Med povrtninami ima suho fižolovo zrnje visoko energijsko vrednost, saj 100 g vsebuje 335 kalorij. To vrednost predstavljajo ogljikovi hidrati, ki zavzemajo 55 odstotkov od vseh sestavin v zrnu.
Lupina suhega zrna je celulozna in težje prebavljiva.
Z rednim uživanjem fižolovih jedi telo bogatimo s fosforjem, magnezijem, kalcijem, železom in kalijem. Ker vsebuje fižol malo natrija in veliko kalija, učinkuje diuretično.

šššššVsebuje tudi vitamine iz B skupine, karotin in vitamin C ter vitamin D.

 

 

 


Ingredients

fižol
por
strti stroki česna
lovorjevi listi
sol
proseni zdrob
jajce
stopljena kokosova maščoba

Instructions

  1. Na kokosovi maščobi popražite kolutke pora, dodajte česen, papriko ter premešajte in malo pokuhajte, da zadiši.

    Dodajte fižol ter zalijte z vodo, dodajte lovorjeve liste in kuhajte približno 15 minut.

    Po 10 minutah kuhanja jo že lahko spasirate in dodate žličnike, kekr se bo vse skupaj kuhalo še 10 minut.

    dumpaddliquid1
  2. Za žličnike vse sestavine zmešajte, dobiti morate kompaktno in ne preveč trdo maso.
    Jedilno žlico pomočite v vrelo vodo, zajemite del mase za žličnike in položite v vrelo juho ter kuhajte še 10 minut.

    photo

Zaupa nam že več kot 20,000 ljudi!
Pridruži se jim in prejemaj
brezplačne članke in recepte

 



X