Biopsija – tekoča biopsija izpodriva zastarele in invazivne postopke klasične biopsije

Tekoča biopsija zaradi natančnosti in veliko manj invazivnega postopka, izpodriva klasično biopsijo, ki je mnogokrat za pacienta nevarna (lahko povzroči razširitev rakavih celic in preiskovanega tkiva v krvni obtok), neuspešna ali zaradi lege tumorja oz. preiskovanega tkiva, neprmerna oz. nemožna izbira.

.

Kaj je biopsija tkiva?

.

tekoča biopsija 1Biopsija tkiva je postopek zbiranja celic iz določenega tkiva oz. sumljive tvorbe.

.

.

.

.

Kaj nam pokaže biopsija tkiva?

.

Biopsija tkiva nam pokaže preučevanje celic pod mikroskopom, kar lahko prikaže prisotnost raka in nam daje dober vpogled v napredovanje in agresivnost rakavih celic.

biopsijaPrav tako nam biopsija pokaže, na kakšen način se bo rak širil in katera terapija bo najboljša strategija pri izbiri zdravljenja.

..

.

.

 

Kako poteka klasična biopsija?

.

Biopsija tkiva vključuje invaziven, drag in mnogokrat za paciente tudi nevaren poseg.

Za nekatere paciente pa biopsija tumorja sploh ni možna, saj je lahko tumor nedostopen ali pa imajo druge zdravstvene težave, ki preprečujejo opravljanje postopka biopsije.

biopsija 2Kljub vsemu temu pa obstaja nepraktična klasična biopsija standardni protokol in postopek, ki je glavni za odkrivanje in pridobivanje informacij o raku.

.

.

.

Zakaj je tekoča oblika biopsije boljša izbira klasični biopsiji?

.

In ravno zaradi teh pomanjkljivosti so raziskovalci odkrili nov pristop in alternativno klasični biopsiji.

Novo obliko klasične biopsije tako zelo uspešno nadgrajuje tekoča biopsija in temelji na analizi molekul tumorskih materialov ter celih celic, ki jih najdemo v telesnih tekočinah, kot sta kri in urin.

.

Kako deluje tekoča biopsija?

.

Že pred več kot 100 leti so raziskovalci odkrili, da tumorji izločajo določene celice in molekule v telesne tekočine.

Nedavno pa so raziskovalci dokazali, da lahko analiza teh molekul in celic, razkrije enake informacije, ki nam jih sicer daje biopsija tkiva.

biopsija 3Pred kratkim se je razširila raziskava tekočih biopsij, ki ustvarja popolnoma novo področje študija. Tako akademski kot drugi znanstveniki in raziskovalci iz različnih strokovnih področij, ki delajo na številnih področjih za razvoj, izboljšanje in vzpostavitev klinične uporabe teh testov, so nad njihovo uporabo navdušeni, saj predstavlja manjše tveganje za pacienta, daje pa kredibilne in natančne rezultate.

Različni testi tekočih biopsij, analizirajo različne vrste tumorskih materialov, kot so DNA, RNA, proteini, peptidi in celice.

Testiranje teh molekul in celic v različnih telesnih tekočinah, vključno s krvjo, urinom, medcelično tekočino ali slino. Te telesne tekočine so običajno zlahka dostopne, v večini primerov pa je postopek zbiranja vzorca veliko manj invaziven in lažje ponovljiv, kot biopsija tkiva.

.

Za koga je primerna tekoča biopsija?

.

 1. To testiranje tekoče biopsije je primerno za vse paciente, tudi za tiste, za katere klasična biopsija ni primerna.
 2. Tekoča biopsija se uporablja tudi za dokazovanje že obstoječega raka in njegovega napreodvanja, za dokazovanje najbolj uspešne vrste zdravljenja in za vse, ki so raka že preboleli, pa vendar se bojijo, da bi se jim rak ponovil.
 3. Prav tako tekoča biopsija pokaže uspešnost zdravljenja in primernost izbrane terapije.

.

Vsekakor je v inovativnem in natančnem postopku tekoče biopsije velik potencial za vse paciente z rakom.

.

Na kakšen način tekoča biopsija pokaže že zelo majhen tumor?

.

V zadnjem času so v veliki uporabi testi tekočih biopsij, ki analizirajo tumorske cirkulacijske celice, ki odkrijejo in pokažejo raka oz. tumor že zelo zgodaj, ko je drugače še neviden.

biopsija 4Tumorji v krvni obtok sproščajo koščke DNA, ki jih je s tekočo biopsijo možno analizirati in tako dobimo pomembne informacije za pacienta in njegovo zdravljenje.

S tekočo biopsijo odkrijemo raka že zelo zgodaj, v še čisto začetni fazi, ko se fizično še nikjer ne vidi. In ravno v tem času je zelo pomembno, da z zdravljenjem začnemo čimprej,s aj se smrtnost ob pravočasnem začetku zdravljenja zelo zmanjša.

.

.

Kaj vse lahko preprečimo s tekočo biopsijo?

.

S tekočo biopsijo lahko odkrijemo tumor že zelo zgodaj in zelo hitro, tako pa lahko preprečimo njegovo rast in razširitev na druge organe.

Prav tako se tekoča biopsija lahko uporabi pri ljudeh, ki so družinsko podvrženi raku ali pa so raka enkrat že preboleli.

Tekoča biopsija na zelo natančen način predvidi, katera oblika zdravljenja bo pri določenemu pacientu najbolj uspešna.

biopsija 5Raziskovalci na kliniki Moores Cancer Center v San Diegu so analizirali vzorce krvi 168 bolnikov z različnimi vrstami raka, vključno z možgani, pljuči in rakom dojk in dokazali, da so bile pri večini bolnikov s tekočo biopsijo dokazane genetske mutacije in cirkulacijske tumorske celice, kar je dokazalo kredibilnost in natančnost testiranja in ga enači oz. je izboljšana verzija že obstoječe, klasične obliko biopsije, le da je veliko manj invaziven in nevaren poseg.

.

.

Zakaj je tekoča biopsija boljša izbira?

.

Ker je tekoča biopsija neinvazivna in za pacienta ni nevarna, se lahko ponovi in se lahko izvede med samim procesom zdravljenja, da se vidi napredek in uspešnost izbranega zdravljenja in se ga ob potrebi lahko spremeni ali dopolni.

Danes se za sledenje uspešnosti zdravljenja pregleduje in dokazuje s CT skeniranji, ki pa niso dovolj občutljivi, da bi odkrili že majhne spremembe v velikosti tumorjev, prav tako pa ne pokažejo možnega širjenja cirkulacijskih tumorskih celic.

tekoča biopsijaUčinkovita alternativa je tekoča biopsija, ki pokaže, kako se cirkulacijske tumorske celice in tumorji odzivajo na določeno zdravljenje in kemoterapijo.

Na tak način je tekoča biopsija primerna za:

..

.

 

 • Odkrivanje zelo začetnih stadijev raka
 • Odkrivanje ponovnega izbruha bolezni, po že končanem protokolu zdravljenja
 • Dokazovanje uspešnosti izbrane kemoterapije ali druge oblike zdravljenja

.

Na univerzi Stanford zaključujejo, da so nove oblike tekoče biopsije velik napredek v zdravljenju raka, v uspešnosti in zgodnjem odkrivanju rakavih celic ter v izbiri najbolj primerne oblike zdravljenja.

.

Ponovimo kaj je tekoča biopsija (liquid biopsy)?

.

tekoča biopsija 4Tekoča biopsija je testiranje vzorca krvi, ki služi odkrivanju tumorskih celic, ki krožijo v krvi.

.

.

.

.

Kako lahko tekoča biopsija pomaga že pri obstoječemu zdravljenju raka?

.

Tekoča biopsija omogoča hitri vpogled v učinkovitost kemoterapevtika.

Če je zdravljenje uspešno, nam tekoča biopsija omogoča sledenje učinkovitosti zdravljenja, v nasprotnem primeru pa nas opozori, da je karcinom razvil odpornost na določeno terapijo.

tekoča biopsija 3Le to nam daje možnost prekinitve neuspešne metode zdravljenja, ki ob enem povzroča močne stranske učinke.

.

.

.

Kaj je maligni tumor?

.

Rak ali maligni tumor je bolezen, ki nastane zaradi nepopravljive spremembe v jedru celice, mutacije genov.

Spremenjene gene (mutacijo) lahko podedujemo ali pa nastane za časa življenja.

tumorZaradi nepovratne spremembe se celice začno nenadzorovano deliti, se vraščajo v sosednja tkiva, potujejo po mezgovnicah v bezgavke in kasneje jih kri lahko zanese v oddaljene organe, kjer nastanejo zasevki.

..

.

.

.

Kaj so Cirkulirajoče Tumorske Celice (CTC)?

.

CTC so maligne celice, ki so se odvojile od primarnega tumorja in odplavale v krvni obtok, v katerem krožijo in imajo potencial, da razvijejo metastazo.

S tekočo biopsijo in na podlagi CTC lahko ugotovimo:

.

 1. zgodnje odkrivanje in postavljanje diagnoze novih malignih obolenj
 2. sledenje bolezni obstoječega malignega obolenja
 3. prognozo in izbiro najbolj primerne oblike zdravljenja

S tekočo biopsijo lahko testiramo tudi kemosenzibilnost oz. učinkovitost zdravil in izbranega zdravljenja

tekoča biopsija 7Zaradi močnih nezaželenih  učinkov obstoječih kemoterapij je zanimanje za testiranje učinkovitosti izbranega zdravljenja vedno večje.

..

.

.

 

Kaj vključuje tekoča biopsija in personalizirano testiranje raka?

.

 1. odkrivanje zgodnjih znakov razvoja raka
 2. pomoč pri spremljanju obstoječih vrst raka
 3. izdelava individualnega profila kemoterapevtskih zdravil in naravnih snovi, ki jih je mogoče uporabiti za doseganje najboljših rezultatov zdravljenja

Za pomoč in naročilo testiranje nas kontaktirajte TUKAJ.

Print Friendly

Dodaj odgovor