Center Holistic / Članki / Naturopatija

Naturopatija

Naturopatija
Deli s prijatelji:

Aug302016131727

Naturopatija (tudi naravna medicina, naravno zdravljenje) je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja.

Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več tisoč let.

Why you should consider naturopathy medicine | Ourgoodbrands

.

Kakšno je načelo naturopatije?

Naturopathy with Tori Bowes | Clarity North Adelaide

.

Načela naturopatije najdemo že pri Hipokratu (ok. 400 pr. Kr.).

Wellness-Center-Naturopathy

Načela naturopatije so se je kot način zdravljenja uveljavila šele v drugi polovici 19. stoletja v Evropi (Sebastian Kneipp; Arnold Rikli), vendar takrat še niso uporabljali izraza naturopatija.

Izraz naturopatija je šele v začetku 20. stoletja uveljavil Kneippov učenec Benedict Lust, ki je to zdravljenje širil v Ameriki. Danes je močno prisotna v Kanadi in ZDA.

Naturopati imajo pogosto klasično medicinsko izobrazbo, zato tudi sodelujejo z uradno medicino. Izpopolnjujejo se z naturopatskim znanjem in po osvojenih metodah pridobijo posebno licenco za javno prakso.

.

Kaj pravzaprav je naturopatija?

.

Naturopatija je multidisciplinaren sistem z bogato tradicijo, ki se ponaša s sposobnostjo harmoničnega povezovanja različnih znanj, raziskav in kontinuirane klinične prakse.

How Naturopathy Can Be a Beneficial Complement to Women's Health Care -  Exhale Lifestyle

.

Kaj je namen naturopatske obravnave?

concept_naturopathy

Namen naturopatske obravnave je celosten pristop, ki pripelje človeka do globalnega zdravja in pri tem čim bolj zmanjša vnos nenaravnih zdravil. Poglavitna naloga naturopata je stremeti k zdravju in ne bolezni.

Ko nastopi patologija je naloga naturopata poiskati vzrok, zaradi katerega je prišlo do patologije in nato osebi ponuditi pomoč, da začne proces samozdravljenja.

Pri tem se uporablja sintezo različnih naravnih metod, ki skrbijo za zdravje ljudi na ta način, da spoštujejo naravne zakone, ki nadzirajo življenje in upoštevajo odnose, ki jih ima vsak posameznik s samim seboj, ter okoljem v katerem živi.

Danes je naturopatija najbolj razširjena in sprejeta v Kanadi in ZDA, kjer je enakovredna uradni medicini.

V teh dveh državah imajo naturopati medicinsko izobrazbo s specializacijo v tej smeri. Vzrok, da jo uradna medicina po večini zavrača, je pripisati predvsem znanstveno nedokazanim učinkom zdravljenja na naraven način, ki bi bile podprte s številnimi študijami.

V Evropi v vseh državah ni enako disciplinirana in uradno sprejeta. Uradno so jo priznale le države Švica, Francija, Španija, Belgija, Grčija, Romunija in Nemčija.

.

Kako poteka naturopatska obravnava?

150735_9e2bf88c0b2d4534bf5d23e050526a3e

Pristop vsebuje kombinacijo različnih tehnik izbranih glede na potrebo pacienta. Lahko se uporabi le eno tehniko ali pa kombinacijo:

.

  • APM (akupunktura po Penzelu)
  • KST (kranio-sakralna obravnava)
  • lepljenje kinezioloških trakov (CEPM tehnika)
  • masaža notranjih organov ali celo preprosta masaža

.

Potek obravnave (zdravstvene težave – npr. neplodnost):

.

  1. svetovanje oz. pogovor (gemoderivati, oligoelementi in bachove esence) (pri težavah kot je bolečina v hrbtenici, kolenu… se izvede pregled fizičnega telesa)
  2. manualna obravnava (glede na potrebo pacienta-lahko tudi masaža, če je ta dan potrebna)

.

Meni najbližja in zanimiva tema je neplodnost pri ženskah. (naturopatinja Karin Jež)

.

Protokol je enak NATUROPATSKI OBRAVNAVI, le da traja mogoče malo dlje časa-prvi mesec vsaki teden, nato se zmanjšuje ali pa ne-na željo pacienta…pri sekundarni neplodnosti pa je zelo dobro, da oseba že predhodno pozna prijeme APM in se v nosečnosti to nadgrajuje-oseba, ki ima sekundarno neplodnost to ve in se lahko predhodno že pripravi na to.

Zelo dobre so tudi bolečine v hrbtenici, kolenu, pomanjkanje energije, migrene, težave pri katerih uradna medicina ne pozna vzroka (BP izvidi)…

Količina potrebnih obiskov se sproti določa, saj smo si ljudje med seboj različni in zato tudi reagiramo na obravnavo v različnem času. Odvisna je tudi od tega koliko resen je problem, ki ga oseba ima.

.

123-1

Poudarek pri obravnavah temelji na ugotavljanju vzroka na čustveni in energetski ravni in temu primerno tudi ukrepanje. Grobo rečeno so lahko vzroki za nastanek patologij lahko treh vrst:

  • fizičen (npr.:se okužimo s salmonelo)
  • travmatski (npr.: nastanek policističnih jajčnikov zaradi večkratnega doživljanja zapustitve s strani očeta ali partnerja)
  • karmičen (ko ne najdemo nič od zgoraj naštetega potem je vzrok patologij posredovan iz naših prejšnjih življenj)




Loading...