Napihnjenost – vzroki in učinkoviti nasveti, kako se je znebiti

Napihnjenost je postala težava sodobnega prebivalstva in doleti tako moške, kot ženske in otroke. Je sila neprijetna in stalno napenjanje ali napihnjenost je signal telesa, ki ga je treba jemati resno. Prav tako prekomerni vetrovi kažejo na neravnovesje v prebavnem sistemu.

In prav to neravnovesje lahko zelo ekstremno vpliva na splošno zdravje in lahko sproži resne bolezni. Napihnjenost je torej treba resno obravnavati in tudi odpraviti.

.

BKaj pravzaprav je napihnjenost?

.

Konstantna napihnjenost je posledica tvorbe presežka plinov v črevesju.

Napihnjenost ni neškodljiv zrak, ampak so to plini strupenega gnitja, ki povzročajo škodo prebavnemu sistemu in poškodujejo črevesno floro ter oslabijo delovanje jeter.

Ravno zato je pomembno odpraviti nastajanje strupenih plinov in zaščititi telo pred samozastrupitvijo.

Ko obremenimo in poškodujemo črevesno floro, takrat je popolna absorbcija in presnova hranil nepopolna, zaradi česar pride do pomanjkanja hranil v celicah in oslabljen imunski sistem.

.

Na kaj opozarja prekomerno sproščanje plinov?

.

B2Vetrovi nakazujejo na šibek imunski sistem.

Napihnjenost je opozorilni znak, da je obrambna moč telesa šibka. Zdrava črevesna flora tvori velik del našega imunskega sistema . Ko je mikroflora motena, se obramba organizma pred vdorom patogenov močno zmanjša. Telo pa je v nenehnem stresu, saj se sooča s strupenimi plini.

.

Kakšne so posledice konstantne napihnjenosti?

.

Posledice konstantne napihnjenosti so kronična črevesna obolenja, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, alergije, vnetja, avtoimuna obolenja (revmatizem, lupus…), hormonska neravnovesja…

Vzroki za nastanek razdražljivega črevesja vključujejo nepravilno prehrano, jemanje hormonov in nekaterih zdravil, presežek težkih kovin, virusov, parazitov, gljiv in bakterij, prav tako pa tudi premalo gibanja in pomanjkljive higienske kriterije.

Preobčutljivost pri prebavi hrane, pomanjkanje encimov in prehranska intoleranca so zelo pogosti sprožilci sindroma razdražljivega črevesja, prav tako pa tudi prerazširjene črevesne bakterije, premalo dobrih probiotičnih bakterij, prerazširjeni paraziti in druge virusne ali bakterijske okužbe želodca.

B3Veliko vlogo pri pojavu sindromu razdražljivega črevesja igrajo neuravnovešeni hormoni, velikokrat se težave še stopnjujejo pred menstruacijami, v menopavzi, ob jemanju hormonske terapije in pri drugih težavah endokrinega sistema.

Več težav s sindromom razdražljivega črevesja so prav tako opazili pri ljudeh s psihičnimi motnjami, pri tesnobi, anksioznosti in depresiji.

In ker je sindrom razdražljivega črevesa stalno ponavljajoče vnetje črevesne sluznice, morate storiti vse, da nadaljne vnetne procese zaustavite.

.

Kaj pravzaprav je vnetje?

.

Vnetje je odziv imunskega sistema, ko je nek del telesa poškodovan ali ko je v nekem delu telesa tujek (npr. ko pri intoleranci na določeno hrano velike molekule neprebavljene hrane prehajajo v kri – no, potem so v krvi tujki, ki tja ne sodijo in povzročajo vnetni odziv telesa…) in takrat gre vojska belih krvnih celic v akcijo. Poveča se pretok krvi, na tem mestu se dvigne temperatura, lahko pride do pordelosti, otekanja, zabuhlosti…

Ko začne imunski sistem na tem delu telesa delati s povečano zmogljivostjo in ko tja usmeri vso svojo vojsko, so drugi deli telesa, druge celice, zapostavljene. Tukaj pravimo, da pride do padca imunskega sistema in zlahka nas napade kakšna druga bakterija ali virus.

B4Saj veste, zbolite in zdravite se za eno težavo in kaj kmalu vas napadajo nove in nove okužbe, virusi, bakterije… Prav tako velikokrat pride zaradi preobremenitve imunskega sistema do avtoimune reakcije, ko imunski sistem oz. telo začne napadati svoje lastne, zdrave celice. Do tega pride zaradi preobremenitve imunskega sistema.

In na tem mestu se pojavljajo avtoimuna obolenja, kot so kronična vnetna črevesna bolezen, artritis, fibromialgija, celiakija, dermatitis in številne druge bolezni.

.

Kje je povezava med vnetji in prehrano?

.

V študiji pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo, se je 33% bolnikov odločilo, da bodo poleg uradnega zdravljenja z zdravili, zraven jedli tudi hrano, ki preprečuje vnetja in izpustili tisto, ki jih povečuje in spodbuja.

Vsi bolniki, ki so sodelovali, so občutili olajšanje in opustili jemanje vsaj enega zdravila.

B5Kljub temu pa so v študiji ugotovili, da kljub temu, da so dokazali jasno povezavo s prehrano in vnetji, zdravniki še vedno svetujejo zdravila za zmanjševanje bolečin in vnetij, prehrane pa ne spreminjajo oz. ne svetujejo uvajanja sprememb v prehranjevanju.

Zato sami storite vse v smeri, da svojemu telesu pomagate zmanjšati vnetja.

.

Katera je protivnetna hrana in vam bo pomagala proti napihnjenosti?

.

B7Najprej pa resnično izpustite tisto, ki vnetja spodbuja.

.

  • Predelana hrana
  • Sladkor in vsa v naprej pripravljena hrana
  • Bele moke in vsi pekovski izdelki
  • Transmaščobe in ocvrta hrana
  • Zažgana oz. prežgana hrana
  • Živalski produkti
  • Alkohol, nikotin, gazirane in industrijske pijače
  • Prav tako telesna vnetja spodbuja stres, premalo spanja, premalo gibanja na svežem zraku, kemikalije iz čistil in kozmetike ter onesanžena voda ter zrak.

.

Katera je hrana, ki preprečuje vnetja?

.

Vsa živila, ki imajo protivnetne lastnosti, vsebujejo veliko antioksidantov, mineralov, kalija in nujno potrebne maščobne kisline.

B6Z dodajanjem teh protivnetnih živil v svoj jedilnik, lahko obnovite dobro delovanje vašega imunskega sistema, lahko zmanjšate ali preprečite vnetja in se izognete številnim boleznim.

.

Hrana, ki najbolj preprečuje notranja vnetja, je:

.

  • Zelena listnata zelenjava
  • Zelena
  • ohrovt
  • redkev
  • Brokoli
  • Borovnice
  • Ananas
  • Orehi
  • Kokosova maščoba
  • Lanena semena
  • Ingver
  • KurkumaB8

.

Kako si pri sindromu razdražljivega črevesja še lahko pomagate?

.

  1. Spremenite prehranske navade:

–              Odstranite vse mlečne izdelke

–              Ne uživajte predelanih in v naprej pripravljenih izdelkov

–              Ne uživajte izdelkov brez maščob

–              Ne kupujte izdelkov, ki imajo veliko dodatkov

–              Ne uživajte suhomesnatih izdelkov, izdelkov s plesnijo in predelanih mesnin

–              Ne uživajte glutena: pšenica, pira, ječmen, rž, kamut, oves

–              Sadje in zelenjavo na začetku vedno toplotno obdelajte

–              Ne jejte surove paprike, čebule, česna, paradižnika in jajčevcev

–              Uživajte proso, ajdo, kvinojo in riž

–              Uživajte v topli vodiB9

–              Pomagajte si z vulkanskim pepelom, zeolitom, ki nase veže vse strupe in jih odnaša iz telesa

–              Uživajte v zelenjavnih juhah

–              Stročnice vedno predhodno namakajte in dobro spasirajte

–              Jejte vsaj 3 ure pred spanjem

–              Uživajte hladnostiskana olja

–              Izpustite rdeče meso, drobovino in svinjino

–              Ne uživajte kvašenih izdelkov in jedi s kvasom

–              Ne pretiravajte z brokolijem, cvetačo, zeljem, oreščki

–              Ne žvečite žvečilk in ne jejte živil z umetnimi sladili

–              Uživajte v kurkumi, divjemu origanu, rožmarinu, timijanu, baziliki in žajblju

–              Pijte le zeliščne čaje, odlična sta regratov in kopivin čaj

–              Ne uživajte predpripravljenih omak, juh, gorčice, ketchupa

–              Ne uživajte sladkorja in izdelkov, ki naj bi ga nadomestili

–              Prehrano vedno dobro prežvečite

–              Opustite uživanje alkohola in kofeina

.

  1. Prav tako spremenite druge življenjske navade

–              Pojdite spat pred 23:00 uro

–              B10Vsak dan se vsaj 30 minut hitro gibajte na svežem zraku

–              Odlične so obloge z zeolitom, prav tako lahko z njim operete zelenjavo in sadje in tako odstranite dobršen del pesticidov

–              Vsak dan popijte vsaj 2 litra sveže, nikoli mrzle vode

–              Glukomanan v prahu je odlična pomoč pri sindromu razdražljivega črevesja, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni japonski kuhanji, kot zgoščevalec ali želirno sredstvo. Na Japonskem je glukomanan v prahu iz azijskega gomolja konjac, znan po svojem vzdevku »črevesna metla«, kar vam daje dobro predstavo o tem, kako deluje.

.

  1. Ne pozabite tudi:

.

–              Jejte manjše obroke

–              Jejte večkrat na dan

–              B11Začnite se zavestno umirjati in del svojega časa posvetite meditaciji in sproščanju

–              Odličen je ingverjev čaj

.

Kateri so tisti dejavniki, ki spodbujajo napihnjenost?

.

Napihnjenost zaradi slabe prehrane

.

  • Napihnjenost zaradi preveč proizvodov iz žit. Vseeno je ali so polnozrnati oz. ti izdelki so za prebavo še težji. Omejite prehranjevanje z žitaricami (kruh, testenine…)
  • Napihnjenost zaradi preveč beljakovin. Presežek živalskih beljakovin in beljakovinskih dopolnil pospešuje nastajanje vetrov. Proteini se pogosto slabo prebavijo, povzročajo gnitje v črevesju, kar vodi razširjenosti patogenih bakterij.B12

.

Napihnjenost kot posledica nezdravih prehranjevalnih navad.

.

  • Prepozno ali nočno hranjenje, prenajedanje, prehitro hranjenje, premalo žvečenja, prevelike količine hrane naenkrat, prehranjevanje in pitje hkrati

.

Napihnjenost zaradi napačne kombinacije živil

.

  • Napačne kombinacije hrane lahko hitro pripeljejo napihovanje pri (žita s sadjem, žita z mlečnimi izdelki, banane v smoothijih z zelenjavo in drugim sadjem…yogurt with muesli and berries in small glass

.

Napihnjenost zaradi intolerance na določeno hrano

.

  • Vetrovi lahko kažejo na intoleranco na določeno hrano. Npr. fruktoza, laktoza, gluten, histamin, oreščki, stročnice… Lahko je npr. le majhno jabolko dovolj za grozno napenjanje.

.

Napihnjenost zaradi sladkorja

  • Sladkorni nadomestki kot so sorbitol , maltitol , ksilitol , prav tako lahko vodijo k napihnjenosti. Ti nadomestki sladkorja se nahajajo v različnih izdelkih z oznako brez sladkorja, v brezalkoholnih pijačah , sladkarijah, žvečilnih gumijih, v zdravilih, dražejih za lizanje…

.

Napihnjenost zaradi zdravil

man hand holding his nutritional supplemets, healthy lifestyle background.

.

  • Mnoga zdravila imajo stranske učinke , ki vplivajo na prebavni sistem, saj poškodujejo zdravo črevesno floro in povzročijo napenjanje. Antibiotiki, protibolečinska zdravila…

.

Napihnjenost zaradi strupov

.

  • Strupi, kot je amalgam iz zobnih zalivk, živo srebro iz rib, okoljski toksini, strupi iz detergentov… lahko poškodujejo črevesno floro in posledično sprožijo napenjanje.

.

Stres lahko povzroči napenjanje

.

  • Psihološki in fizični stres lahko povzročita spremembo v črevesnem okolju, kar na koncu privede do povečanja gnitja in razrast strupenih bakterij.man hand holding his nutritional supplemets, healthy lifestyle background.

.

Napihnjenost zaradi šibkega delovanja jeter

.

  • Zmanjšano oz. oslabljeno delovanje jeter, ki imajo nalogo odstranjevanja strupov iz telesa, se kaže z glavoboli, utrujenostjo, napihnjenostjo, prebavnimi težavami… Jetra so naš najmočnejši organ za razstrupljanje, zato jih je nujno potrebno okrepiti.

.

Napihnjenost zaradi vnetne črevesne bolezni

.

  • Napihnjenost je lahko posledica že obstoječe vnetne črevesne bolezni. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis

.

Napenjanje kot del sindroma razdražljivega črevesja

.

  • B16Videz napihnjenosti v kombinaciji z dnevnimi bolečinami v trebuhu ter z nepravilnim iztrebljanjem, je lahko sindrom razdražljivega črevesja.

.

Ukrepi proti napenjanju

.

  1. Testirajte intolerance in alergije na hrano
  2. Vodite dnevnik prehrane
  3. Preverite še druge vidne simptome: kri v blatu, bolečine, neželena izguba ali pridobitev teže, kronična diareja ali zaprtost….
  4. Očistite tanko in debelo črevo z nekaterimi dopolnili (dobri probiotiki, zeolit…)
  5. Uredite prehrno in se novega prehranskega načrta držite vsaj en mesec
  6. Ne jejte pozno, obroki naj bodo manjši, hrano dobro prežvečite
  7. Ne pijte med obroki
  8. Očistite jetra (kavni klistir, zeolit …)
  9. Poskrbite za učinkovito obvladovanje stresa
Print Friendly

Dodaj odgovor