Center Holistic / Članki / Holesterol – zakaj je povišan, katero hrano uživajte in kateri se raje izognite

Holesterol – zakaj je povišan, katero hrano uživajte in kateri se raje izognite

Holesterol – zakaj je povišan, katero hrano uživajte in kateri se raje izognite
Deli s prijatelji:

Kaj je holesterol?

.

Holesterol je mehka, voskasta snov, ki jo najdemo v krvnem obtoku in v vsaki naši celici, ki prispeva k proizvodnji celične membrane, hormonov, vitamina D in žolčnih kislin, ki nam pomagajo pri prebavi maščob.

hqdefault

Holesterol je ključnega pomena za nevrološke funkcije in je nujno pomemben za široko paleto vitalnih funkcij v telesu. Je tudi sestavni del celičnih membran in je tudi snov, ki jo telo uporabi za izdelavo hormonov. Prav tako koža potrebuje holesterol, da s pomočjo UVB-žarkov sploh lahko v kri absorbira vitamin D3.

( 1. )

Zakaj je pomemben holesterol?

Če so ravni holesterola prenizke, začne primanjkovati hormonov, ki pa so tisti, ki nadzirajo naše celotno delovanje.

Holesterol je prav tako bistvenega pomena za optimalno zdravje možganov. Pomaga pri oblikovanju spomina in je ključnega pomena za nevrološke funkcije.

V resnici je nizka raven holesterola povezana z različnimi nevrološkimi težavami, vključno z izgubo spomina. Prenizke vrednosti holesterola povečujejo tveganja obolevnosti za rakom, Parkinsonovo bolezen …

( 2. )

Kakšne vrste holesterola poznamo?

Približno 75 % holesterola našega telesa nastane v jetrih.

Ostajata dve vrsti holesterola:

HDL holesterol: To je »dobri« holesterol, ki pomaga ohranjati optimalno raven holesterola po žilah in odstranjuje presežek iz arterijskih oblog ter tako prispeva k preprečevanju bolezni srca.

ca400011721e1dbac7d

LDL holesterol: To je »slabi« holesterol, ki kroži po krvi in se lahko kopiči v žilah ter tvori obloge, zaradi česar postanejo žile ozke in manj fleksibilne, kar vodi v aterosklerozo.

Če je strdek v eni od zoženih arterij, ki vodijo do srca ali možganov, lahko povzroči srčni napad ali kap.

Torej: Vrednost skupnega holesterola ni najboljši indikator našega zdravja in tveganj za bolezni srca.

( 3. )

Kakšna je vloga HDL holesterola?

Vloga »dobrega« holesterola HDL je, da iz tkiv, arterij in celic odnese slabi LDL holesterol in ga pripelje nazaj v jetra, kjer ga jetra reciklirajo in ponovno porabijo za tkiva in celice.

Če bi bil celoten naš organizem prirejen tako, da se mora slabi LDL holesterol odstraniti iz telesa, kot to počnemo s tableti oz. zaviramo njegovo absorpcijo, bi ga tudi naša jetra izločila v ledvice ali črevo, od koder bi zapustil naše telo. Vendar naše telo ne deluje tako. Deluje na princip, da jetra slabi holesterol pretvorijo v dobrega in ga ponovno uporabijo.

Naše telo se samo trudi, da ohranja optimalno količino in razmerje med dobrim in slabim holesterolom, saj je nujen za naše zdravje.

( 4. )

Kakšno povezavo imajo povišan holesterol in vnetja?

Vnetja so povezana z različnimi boleznimi, z boleznimi srca in ožilja.

Če se urežemo, nam proces vnetja omogoči, da se nam rana zaceli. Kri postane gostejša, tako da se lahko naredi strdek, imunski sistem pošilja celice za boj proti virusom in bakterijam, celice se množijo za popravilo škode … Nobena naša celica se ne more oblikovati brez holesterola.

Če so naša jetra, ko si poškodujemo celice z npr. urezom, obveščena, v krvni obtok spustijo več holesterola, saj le tako lahko nastajajo nove celice.

134

Kronična vnetja so zelo pogosta in razlog zanje je nepravilno delovanje jeter, zamaščenost jeter in s tem nepravilno razmerje med dobrim in slabim holesterolom oz. previsok slabi holesterol. Kronična vnetja so lahko razlog za srčni napad.

Namen vnetja je začetek procesa zdravljenja!

Vsi imamo v telesu določeno stopnjo vnetja, kar je normalno, vendar ima večina med nami te ravni daleč previsoke. Naša prehrana je bogata z omega-6 maščobami iz npr. sončničnega olja; ocvrta in vnaprej pripravljena živila, meso in mlečni izdelki, nenaravna kozmetika, zdravila in vse to povzroča vnetja.

( 5. )

Zakaj je povišan holesterol le posledica vnetij v našem telesu?

Preobširna vnetja pa so tihi ubijalec našega telesa.

Če imate povišan holesterol, je to zagotovo znak, da imate v telesu kakšno vnetje, saj je holesterol povišan zato, da zgradi nove, zdrave celice. Če so vaša jetra zamaščena in preobremenjena, pa se slabi holesterol ne more preoblikovati v dobrega in zgraditi novih, zdravih celic.

Kakšno je zdravljenje pri povišanem holesterolu?

Konvencionalna medicina pri povišanem holesterolu predpiše tablete za zniževanje le-tega, s tem pa vnetja še okrepimo in telo se le še bolj trudi, da bi proizvedlo več holesterola.

Sintetične tablete poleg hrane, alkohola, stresa in nezdravega načina življenja še dodatno obremenijo in zamastijo naša jetra, ki so tako nesposobna za pretvorbo slabega holesterola v dobrega. Začno se nam kopičiti maščobe, poviša se nam pritisk, nastanejo težave s ščitnico, vse to vodi v težave z žlezo slinavko. Jemljemo vedno več zdravil, naša jetra so vedno bolj obremenjena in enkrat je v njih nakopičenih toksinov preveč. Žolčni kamni, povišani jetrni encimi in rak jeter so na žalost vedno bolj pogosti.

getty_rf_photo_of_woman_holding_meds

Konvencionalna medicina pri »zdravljenju« zgreši v celoti, saj pozabi, zakaj je v prvotnem namenu holesterol sploh v nas.

Veliko pametneje, kot nižati naš holesterol, je popraviti vnetja v našem telesu.

Ne pozabite, da vsaka od naših celic potrebuje holesterol, vključno s tistimi v možganih. Nizek holesterol negativno vpliva na psiho in povzroča simptome depresije, agresije, Parkinsonove bolezni in drugih.

( 6. )

Kako znižati vnetja v našem telesu in s tem preprečiti visoke ravni holesterola ter se tako izogniti krvnim strdkom in kapi?

Obstaja napačno prepričanje, da se moramo najprej izogniti vsej hrani, ki vsebuje holesterol in nasičene maščobe. Čeprav je res, da maščobe iz živalskih virov vsebujejo holesterol, smo že zgoraj pojasnili, da gre pri povišanem holesterolu pravzaprav za vnetje in se moramo zato izogniti vsem jedem, ki v nas povzročajo vnetja oz. nam ne pomagajo pri zdravljenju.

23 Heart Healthy Foods - Best Foods for Heart Health

Povsod pišejo, izpustite nasičene maščobe in se tako izognite tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi … Društva diabetikov opozarjajo na nevarnost nasičenih maščob. Vsi se jim izogibamo (velikokrat slišim vprašanje, zakaj priporočam kokosovo maščobo, saj vemo, da vsebuje nasičene maščobe).

In kaj ljudje naredijo, ko iz prehrane izpustijo vse nasičene maščobe?

7.

Začno posegati po predelani hrani, ki vsebuje transmaščobe, ki povzročajo vnetja v telesu.

Jedo vedno več predelanih žitaric, žitaric z glutenom, fruktoze in fruktoznih sirupov, koruze in predelanih rastlinskih olj. Uživajo v velikih količinah uvoženega sadja, zelenjavo dolgo časa toplotno obdelujejo, živijo predvsem sedeče življenje … alkohol, kajenje in stres – vse to telesna vnetja le še pospešuje.

Katero hrano je primerno uživati, ko imate povišan holesterol?

Najprej izpustite vso hrano, ki povzroča notranja vnetja.

  • Predelena n v naprej zapakirana hrana
  • Sladkor
  • Rdeče meso
  • Suhe mesnine, siri
  • Konzervirana hrana z veliko dodatki
  • Alkohol, nikotin

Low-Cholesterol-Diet

Zavedajte se, da samo izključevanje holesterola in prehrane ne bo dovolj, da boste zmanjšali svoj slabi holesterol. Poskrbeti morate za dobro delovanje vaših jeter, ki so tista, ki odločajo, koliko katerega holesterola bo v vašem telesu.

( 8. )

Kako sta povezana visok holesterol in inzulin?

Kar 75% holesterola, ki ga izločajo jetra, je pod vplivom ravni inzulina. Zato morate najprej optimizirati raven inzulina in na takšen način boste uredili tudi svoj holesterol.

Živila, ki zvišujejo raven inzulina, prispevajo tudi k visokim ravnem slabega holesterola.

Prehranjevanje, ki vsebuje večinoma ogljikove hidrate (sladkor, žitarice, škrob, predelana hrana, sladko sadje …), povzroča postopno in konstantno višanje ravni inzulina v krvi.

Inzulin med drugim aktivira proteine, ki potujejo do svojega DNK, in vklopi več kot 30 genov za sintezo holesterola. Več holesterola posledično skrbi za zamašene arterije – bolezni srca in ožilja.

Neposredni učinek holesterola v beta celicah torej odpira novo vrsto mehanizmov, ki lahko prispevajo k disfunkciji beta celic in pripeljejo do pojava sladkorne bolezni!

treating-insomnia-with-foods1

Na stotine vrhunskih znanstvenih člankov dokazano povezuje odpornost na inzulin, na tveganje obolevnosti, na bolezni srca in ožilja veliko močneje kot holesterol. Zvišane ravni holesterola sicer res ogrožajo naše delovanje srca in ožilja, vendar so le posledice nepravilnih signalov na proizvodnjo holesterola v naših jetrih, vzrok pa je v presežku inzulina.

Podobno kot sladkor ne povzroča sladkorne bolezni, vendar jo le še okrepi, prav tako holesterol ni vzrok za bolezni srca in ožilja.

Odstranjevanje holesterola ne bo poskrbelo za izboljšanje osnovnih problemov, vzrokov kroničnih bolezni. Le-te bodo vedno posledica neustrezne komunikacije presnove inzulina in leptina. Ravni inzulina so tiste, ki jih je treba obravnavati, da se obvarujemo boleznim srca in ožilja, diabetesa, osteoporoze, debelosti in posledic staranja.

( 9. )

Zakaj statini za nižanje holesterola vodijo v številne bolezni?

Številne študije podpirajo povezavo med znižano ravnjo holesterola s statini in z večanjem tveganja pri obolevnosti za raka.

Zakaj se referenčne vrednosti holesterola vedno bolj nižajo?

Priporočila o primerni vrednosti holesterola se z leti vse bolj nižajo, s tem pa seveda narašča uporaba sintetičnih zdravil za umetno zniževanje le tega. Prav ta zdravila pa ustvarjajo ogromno tržišče farmacevtske industrije. Vsako leto je več bolezni srca in ožilja, rak zaseda visoko nevarnost pri vsakomur izmed nas, naraščata tudi sladkorna bolezen in diabetes. Le zakaj je temu tako?

Če dobro pomislim, ima res že vsak drugi zdravila za holesterol. Marsikdo po letu ali dveh uporabe dobi zdravila za zvišan pritisk, nato se poviša tudi sladkor v krvi. Žleza ščitnica pa je tako ali tako že pri skoraj vseh oslabljena.

xsintesecolesterol1

Statini delujejo tako, da zavirajo encime v jetrih, ki proizvajajo holesterol.

Encimi se nahajajo v notranjosti jetrnih celic, in ko so te celice poškodovane, zamaščene oz. vnete, ti encimi pronicajo v krvni obtok ter posledično zvišujejo vrednosti jetrnih encimov v krvi.

Kadar jemljete statine za nižanje holesterola, encimi ne delujejo na celice, celice zaradi tega propadajo in se začno nekje nalagati (žolčni kamni, tumorji …), encimi pa se sprostijo v kri in posledice so lahko resne zdravstvene težave – povišani jetrni encimi, rak, ciroza jeter, srčno popuščanje in številne druge.

Kako so povezana zamaščena jetra in holesterol?

Povišanje jetrnih encimov je lahko tudi posledica zamaščenosti jeter, uporaba antibiotikov, uživanje večjih količin alkohola, tablet proti bolečinam, sintetičnih hormonskih nadomestkov, pesticidov in izvajanje nepravilnih diet.

Na srečo so jetrne celice zelo prožne in jih lahko s pravilnim načinom prehranjevanja obnovimo, tako pa se bodo tudi encimi počasi vrnili v normalno stanje.

Uporaba statinov dokazano povzroča poškodbe živčevja in močno poslabša spomin. Eden od razlogov je, da statini delujejo zavirajoče na ključni encim, ki proizvaja holesterol v jetrih. Vendar pa ti isti encimi v jetrih izdelujejo koencim Q10, ki je biokemijsko potreben za prenos energije iz hrane do naših celic, ki ga uporabljajo za delovanje in za svoje življenje.

fatty-liver-signs

Prav tako statini zelo močno ropajo naše telo nekaterih drugih vitaminov in encimov, kar vodi v mišično oslabelost, utrujenost, občutljivost in srčno popuščanje.

Mimogrede, bolečine v mišicah in telesna šibkost sta znak, da se vaša telesna tkiva rušijo – stanje, ki lahko povzroči poškodbe ledvic.

Statini so povezani tudi z/s:

  • povečanim tveganjem za poškodbe živčevja, ki povzroča bolečine v rokah in nogah ter težave pri hoji.
  • omotico.
  • kognitivnimi motnjami, vključno z izgubo spomina.
  • povečanim tveganjem za raka.
  • zmanjšanjem funkcije imunskega sistema.
  • depresijo.
  • težavami z jetri, z zvišanjem jetrnih encimov (kar sem dosegla tudi sama, vendar z različnimi hormonskimi terapijami).
  • oslabljenim delovanjem žleze slinavke

Ne pozabite, če že jemljete zdravila za nižanje holesterola, si obvezno priskrbite nekatere dodatke, ki bodo omilili učinke zdravil (zeolit). To bo pomagalo preprečiti neželene učinke, navedene zgoraj.

( 10. )

Kakšne so referenčne vrednosti holesterola?

Pomembno je vedeti, da obstaja velika razlika med povprečno in zdravo ravnjo holesterola. To je zelo podobno temu, kar se dogaja z ravnjo vitamina D. Vendar se nihalo s holesterolom nagiba vedno nižje, kar je velika posledica močne industrije zdravil.

thinkstock_rf_photo_of_pouring_sugar_in_cup

Pred letom 2004 je vrednost 130 LDL holesterola veljala za zdravo mejo. Posodobljene smernice danes pa priporočajo raven manj kot 100 ali celo manj kot 70 (pri bolnikih z visokim tveganjem). Z drugimi besedami: nikoli ni bilo dokončno dokazano, da zniževanje holesterola rešuje življenja. V bistvu je več velikih študij pokazalo, da zniževanje holesterola povečuje tveganja za smrt in še posebej raka.

Plazma skupnega holesterola se pri zdravih ljudeh giblje od 3,6 do 7,8 mmol/l (140–300mg/100ml). Vedno poglejte, kakšno razmerje imate med dobrim in slabim holesterolom, kajti še zdaleč ne bo dovolj, če boste vedeli le podatek skupnega holesterola.

Razmerje določite tako, da HDL delite z LDL

Npr. HDL holesterol 50 mg/dl

LDL holesterol 150 mg/dl

HDL/LDL = 0,33

Cilj: obdržite razmerje nad 0,3, najbolje pa je okoli 0,5 ali več.

Predlagam vam, da si greste izmeriti dobri in slabi holesterol in si nato izračunate razmerje med njima. Če boste imeli razmerje pod 0,3, pa se odločite, da boste zvišali vaš dobri holesterol in znižali tistega slabega. Spremenite prehrano, zaščitite vaša jetra, odstranite toksine iz svojega telesa in si priskrbite nekatere naravne dodatke, ki vam bodo pomagali urediti razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Predvsem pa ne pozabite: holesterol je tukaj zato, ker ga potrebujemo, in ne zato, ker je nekaj slabega, kot dandanes marsikdo misli.

( 11. )

Kako sta povezana holesterol in stres?

Stres je zagotovo velik faktor povzročitve povišanega holesterola, saj dokazano povzroča telesna vnetja, ki so vzrok povišanemu holesterolu.

Prav tako nas stresne situacije vodijo v prenajedanja nezdrave hrane, ki spet povzroča notranja vnetja.

( 12. )

Kakšna je primerna prehrana za uravnan holesterol?

  • Veliko sveže zelenjave
  • Malo nesladkega sadja
  • Žita 1 krat na dan, brez glutena, ne preveč
  • Zdrave maščobe
  • Pusto meso, morske ribe (če jeste živalsko hrano)The-Asian-diet-and-why-its-the-BEST-for-lowering-cholesterol1

Kaj še učinkuje proti holesterolu?

Najprej morate poskrbeti za prehrano. Dodajte zeolit, ki telo očisti vseh težkih kovin in strupov in mu sploh omogoči regeneracijo.
Prav tako spodbudi optimalno delovanje jeter.

zeolith_400_pulver_vorn-416x416

Priporočam pitje koprivinega ali regratovega čaja ter dodatek super omega  maščob.

Ne pozabite na sproščanje in uravnavanje ravni stresa z meditacijo, jogo in avtogenim treningom.





Izdelki v članku


super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...