Kolagen – hrana za tvorbo kolagena

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu, ki dejansko drži skupaj kosti, tkiva in kožo. Po 25. letu se njegova proizvodnja pospešeno zmanjšuje in prvi znak pomanjkanja kolagena so gube okoli oči.

.

Kolagen je najpogostejša beljakovina v človeškem telesu in je osnovna komponenta kože, las, nohtov, kosti, vezi, kit in hrustanca, varuje pa tudi sklepe. Po 25. letu njegova proizvodnja naglo upada, prvi znaki pomanjkanja pa so lomljivi nohti, izpadanje las, suhi in krepasti lasje, gube in drugi znaki staranja, ki se stopnjujejo v bolečine v sklepih, težave z očmi in druge degenerativne bolezni.

.

S pravilno izbiro hrane lahko spodbudite nastajanje kolagena
S pravilno izbiro hrane lahko spodbudite nastajanje kolagena

Kolagen sestavlja niz aminokislin, kot so npr. glicin, prolin, hidroksiprolin, hidroksilizin in drugi.

.

Lizin je npr. esencialna aminokislina, ki se nahaja v jetrih, svinjini, jajcih, mleku rižu, krompirju…Prolin najdemo v medu in sirotki ter česnu. Za to, da se iz aminokislin v telesu tvori kolagen pa potrebujemo tudi druga hranila, kot so vitamin C, selen, cink in b vitamini. Cink se nahaja v sezamu, selen v brazilskih oreščkih, C vitamin v papriki in špinači.

.

In na tem mestu vidimo, kako zelo je pomembna raznolika prehrana, ki skrbi za tvorbo kolagena. Ker pa je le ta pogosto osiromašena in ne jemo tako, kot bi bilo treba, sama že eno leto prisegam na hidrolizirani morski kolagen, ki je v takšni molekulski obliki, da se zlahka absorbira tja, kjer ga potrebujemo. Je resnično takšna oblika, ki se enostavno absorbira in spodbudi rast las in nohtov, obnovo kože, sklepov, kosti, roženice in poskrbi za pravilno tvorbo hormonov.

NM hidrokolagen ima zelo majhne molekule, kar je nujno, da se res absorbira tja, kjer ga naše telo potrebuje
NM hidrokolagen ima zelo majhne molekule, kar je nujno, da se res absorbira tja, kjer ga naše telo potrebuje

Sama sem vrsto let jemala različne kolagene, pri katerih pa nisem videla učinkov. Zdaj že skoraj eno leto jemljem NM hidrokolagen in sem resnično navdušena. Najprej so postali bolj trdni moji nohti, kasneje sem imela na glavi karnaenkrat več las (da o dolžini sploh ne govorim – prej so mi zrasli do določene dolžine, več pa ne), moja koža nič več ni tako zelo suha, kot je bila in zdi se mi, da mi pomaga tudi pri moji bolečini v kolku (no, vsaj nič več mi ne poka in me ne boli, ko hodim navzdol).

Če vas zanima še kaj o moji izkušnji z NM hidrokolagenom, mi le pišite, ker sem se res poglobila v sestavo in delovanje le tega, prav tako se ves čas učim in sodelujem s proizvajalci v laboratoriju, ki s kliničnimi študijami tudi dokazujejo njegovo učinkovitost. Res mi ni vseeno, kaj jemljem in najbolj vesela sem, da sem končno našla nekaj, kar pomaga.

.

Katera hranila oz. katera je tista hrana, ki spodbuja tvorbo kolagena?

..

Beljakovine

Hrana, ki vsebuje veliko antoksidantov, pomaga pri preprečevanju pospešenega staranja
Hrana, ki vsebuje veliko antoksidantov, pomaga pri preprečevanju pospešenega staranja

.

  • Leča
  • Grah
  • Bob
  • Čičerika
  • Fižol
  • Proso
  • Ajda
  • Kvinoja
  • Riž
  • Mandlji
  • Lešniki
  • Makadamija
  • orehi
  • Soja
  • Laneno in konopljino seme

( 1. )

.

Vitamin C

.

  • Zelena listnata zelenjava
  • Paprika
  • Jagodičevje
  • Kivi
  • Brokoli

( 2. )

.

B vitamini

.

  • Kvas
  • Kvasni kosmiči
  • Stročnice
  • Oreščki
  • semena

( 3. )

.

Cink

Gube okoli oči so prvi znak pomanjkanja kolagena
Gube okoli oči so prvi znak pomanjkanja kolagena

.

  • ostrige
  • semena
  • oreščki
  • čokolada
  • kakav
  • ajda
  • čičerika
  • leča
  • ječmen

( 4. )

.

Vitamin E

.

  • mandlji
  • koruza
  • olje pšeničnih kalčkov
  • repa
  • proso
  • ajda

( 5. )

.

Vitamin A

.

  • Korenje
  • Jajca
  • Ohrovt
  • Špinača
  • Pomaranče
  • Marelice
  • Sladki krompir

( 6. )

.

Krom

Maščobne kisline so nujno potrebne za zaščito celic in nastajanje novih kolagenskih vlaken
Maščobne kisline so nujno potrebne za zaščito celic in nastajanje novih kolagenskih vlaken

.

  • Kakav
  • Ajda
  • Gobe
  • Arašidi
  • Semenke

( 7. )

.

Omega 3

.

  • Laneno in konopljino olje
  • Ribje olje
  • Mandlji, lešniki, orehi
  • Špinača, zelenolistnata zelenjava

( 8. )

 

Print Friendly