Zdravilne lastnosti hrena

Katere so tiste najbolj znane zdravilne lastnosti hrena in zakaj v teh dneh ne sme manjkati v nobeni kuhinji?

.

Katere so zdravilne lastnosti hrena?

.

 • znižanje oz. uravnavanjem presežka natrija (če ste zabuhli, napihnjeni, vam zastaja voda, imate podočnjake…se vam natrij verjetno kopiči v notranjosti celic, zato vam res priporočam zeolit, ki to ravnotežje popravi, odstrani presežek natrija in toksinov in predvsem pomaga pri odplavljanju toksinov iz telesa – TUKAJ).
 • Hren je odličen tudi pri ljudeh, ki imajo težave s premajhno kostno gostoto, preveč kilogramov, težave z dihali in prebavo, oslabljeno delovanje srca ter se priporoča vsem, ki imate raka, saj vsebuje veliko glukozinolatov.
 • Hren vsebuje vitamine C in B, folno kislino, kalij, kalcij , magnezij , cink in mangan.
 • Zdravju izjemno koristni pa so glukozinolati, ki mu dajejo pekoč okus in so izjemno koristni pri preprečevanju vseh bolezni imunskega sistema ter raka. Odlični so tudi pri bronhitisih in pljučnih boleznih, saj redčijo in spodbujajo izločanje sluzi. Glukozinolati delujejo kot antioksidanti, torej spodbujajo dobro delovanje imunskega sistema ter proizvodnjo belih krvnih telesc ter nas ščitijo pred poškodbami, ki nastajajo zaradi prostih radikalov.

.

Zdravilne lastnosti hrena so zares številne, zato v svoji kuhinji ne pozabite na hren
Zdravilne lastnosti hrena so zares številne, zato v svoji kuhinji ne pozabite na hren

Glukozinolati zavirajo mutacije zdravih celic ter preprečujejo metastaziranje rakavih celic.

.

 • Hren prav tako vsebuje telesu pomembne omega 3 in omega 6 maščobne kisline in spodbuja zdrave membrane celic ter skrbi za dobro delovanje možganov in srca. Prav tako omega 3 maščobe skrbijo za normalno in zdravo tvorbo hormonov in če imate katerekoli težave s hormoni, vam jih resnično priporočam tudi kot dodatek. TUKAJ.
 • Hren vsebuje tudi veliko vlaknin in je odličen za vse, ki imate težave s prebavo, ste morda zaprti ali pa trpite zaradi povišanega holesterola.
 • Hren je bogat s kalijem, ki je nujen za dovolj kisika v celicah, za pravilno presnovo ogljikovih hidratov iz hrane, za normalno delovanje srca, za uravnan krvni tlak, za odstranjevanje strupov iz notranjosti celic, za uspešno hujšanje… – najbolje, da si več o pomenu kalija preberete kar TUKAJ.
 • Hren je bogat s prebavnimi encimi, ki pomagajo pri prebavljanju in presnovi hrane, spodbuja pa tudi k delovanje žlez, ki npr. spodbujajo izločanje sline, želodčne kisline in črevesne sokove.
 • Ker hren vsebuje veliko kalcija, je obvezen del vsakogar, ki ima težave s sklepi ali kostmi.
 • Vsebuje tudi beljakovine, ki se zlahka uporabijo za tvorbo in absorbcijo v celice, mišice in druga tkiva ter so nujne za tvorbo hormonov.
 • In ker je hren bogat s folati, je odličen za nosečnice in mlade mamice, ki pa z njim nikakor ne pretiravajte.

.

Študije so prav tako pokazale, kako močne antibakterijske lastnosti ima hren, saj varuje pred mikrobi in bakterijskimi okužbami, vključno z E. coli.

.

Prav tako hren spodbuja delovanje urinalnega trakta in izločanje nevarnih toksinov iz telesa, skrbi za zdravo delovanje ledvic in mehurja.

.

Ste nahodni in kašljate?

Če kašljate ali ste prehlajeni, naribajte hren in ga vmešajte v med ter uživajte po žličkah
Če kašljate ali ste prehlajeni, naribajte hren in ga vmešajte v med ter uživajte po žličkah

.

Naribajte hren in ga vmešajte v med ter uživajte po majhnih žličkah.

Print Friendly