Center Holistic / Članki / Hrana, ki preprečuje raka

Hrana, ki preprečuje raka

Hrana, ki preprečuje raka
Deli s prijatelji:

Rak je zagotovo ena izmed najhujših diagnoz, s katero se soočamo ljudje. Žal vsi poznamo vsaj nekoga, ki se bori s to boleznijo. Samo v Ameriki vsako leto zboli več kot 1 milijon ljudi, umre pa jih več kot 600.000. Hrana, ki preprečuje raka je dostopna vsem in po najnovejših raziskavah, lahko kar velik del tveganja za obolevnost, odpravite samo s spremembo hrane.

Smrtnost pri raku je tako visoka zaradi hitre delitve celic, hitre rasti tumorjev in metastaz.

In v vsej svoji zgodovini šolanja in učenja, še nisem srečala učitelja, ki ne bi potrdil dejstva, da igra prehrana pri zdravljenju raka zelo velik pomen. Nekateri celo pravijo, da samo s spremembo prehrane lahko ozdravimo več kot 80% bolezni, spet druge študije pa potrjujejo, da kar 40% vseh vrst raka lahko preprečimo ali ozdravimo samo s spremembo prehrane. 

No, po zadnjih raziskavah je kar 75% primerov raka povezanih z načinom življenja.

Prehrana, športna aktivnost, pijača, spanje, umirjanje, medosebni odnosi, odnos do samega sebe in druge življenjske navade, še kako vplivajo na nastanek in ozdravljenje raka. In sploh ne gre samo za raka, temveč tudi za številne druge bolezni in težave.

Kaj poveča tveganje za nastanek raka?

Tako kot vzrok diabetesa, avtoimunih obolenj, bolezni srca in ožilja, tako je tudi vzrok raka zlahka iskati v vnetjih, ki nastajajo v našem telesu.

In medtem, ko ob besedi rak pomislite na eno samo bolezen, se morate zavedati, da gre pri tej bolezni v resnici za več kot 100 različnih motenj v telesu. Rak se nanaša na nenadzorovano in hitro delitev celic, ki se združujejo v tumorju ter napadajo bližnja tkiva in organe ter se širijo v druge dele telesa, vključno s krvjo in limfnim sistemom.

Poglavitni vzroki za nastanek raka so zapleteni in več je dejavnikov, ki vplivajo na nastanek in potek bolezni.

Zagotovo pa so glavni vzroki, prehrana, okoljski dejavniki, uporaba zdravil, virusi in okužbe, higienski standard, stopnja stresa, slaba prebava in absorbcija hranil, pomanjkanje telesne dejavnosti…

In medtem, ko se še vedno velika večina ljudi odloči za kemoterapijo, obsevanja in druge invazivne postopke zdravljenja, nas na tujih komplementarnih klinikah ves čas učijo, kako zelo pomembna je pravilna izbira prehrane, miselna naravnanost ter drugi življenjski standardi.

Katera živila povečujejo možnost nastanka raka?

  • Sladkor
  • Prečiščene moke
  • Vsa v naprej pripravljena in zapakirana živila
  • Rafinirana olja in ocvrta hrana
  • Konvencionalni mlečni izdelki
  • Predelano meso

No, sicer po vseh tujih komplementarnih klinikah, kjer se učim, v ospredje postavljajo veganski način prehranjevanja in pri zdravljenju res omejijo mlečne izdelke in meso ter jajca.

Hrana, ki preprečuje raka

bigstock-Vegetable-Market-19473113-848x500

Z nakupom sveže in ekološke hrane, lahko tudi sami veliko storite pri preprečevanju ali zdravljenju raka

Najprej morate poskrbeti za zmanjšanje vnetij v telesu.

Nakupujte samo ekološka, doma pridelana živila.

Raziskava, objavljena v European Journal of Cancer je pokazala dobre rezultate ob uživanju višjih vrednosti vitamina C, karotenoidov, retinola, alfa-tokoferola in vlaknin.

Na več kot 519.978 udeležencih, ki živijo v 10 evropskih državah, so rezultati pokazali, da so bili tisti, ki so se najbolj natančno držali priporočene prehrane, najbolj zaščiteni pred rakom.

Velik vnos ekološke zelenjave, sadja, stročnic in vlaknin so povezali z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka.

Medtem pa je raziskava pokazala, da uživanje alkohola, mesa, predelanih izdelkov in zmanjšano gibanje, povečuje tveganje za nastanek raka.

Prav tako pri preprečevanju raka pomaga dodatek D vitamina in redna telesna aktivnost.

Prav tako je nujno potrebno zdravo hormonsko ravnovesje, dovolj zdravih maščob ter uravnavanje stresa.

In katera je tista hrana, ki se je izkazala za najbolj zaščitno pred rakom?

  • zelena listnata zelenjava
  • križnice
  • jagode
  • oranžna zelenjava in sadje
  • sveža zelišča in začimbe
  • Prav tako se svetuje pomoč telesu pri razstrupljanju odpadnih snovi in pri delovanju jeter ter izločanju žolča.
    Pri tem se svetuje pitje koprivinega ali regratovega čaja, jaz pa prisegam na zeolit TUKAJ in dobre probiotike.




Loading...