Zakaj ne pozabite na brokoli?

 

Ste vedeli, da so na Johns Hopkins University objavili raziskavo raka, ki je pokazala, da brokoli prepreči razvoj tumorjev za 60%, za kar 70% pa pomaga zmanjšati velikost samega tumorja.

  1. Preprečevanje raka

Brokoli vsebuje spojine, kot so indol 3 carbinoli, ki delujejo močno proti raku, antioksidativno indeluje proti raku prostate, maternice, jajčnikov in dojk ter istočasno pospešuje delovanje jeter. TUKAJ

  1. Zmanjšuje holesterol

Brokoli vsebuje topne vlaknine, ki pomagajo iz telesa odstranjevati presežek holesterola in trigliceridov.

  1. Zmanjšuje alergije in vnetja

Brokoli vsebuje velikoprotivnetnih fito hranil. Prav tako vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki prav tako delujejo zelo protivnetno.

  1. Je močan antioksidant

Od vseh križnic brokoli najbolj izstopa kot koncentrirani vir vitamina C, ki vsebuje tudi flavonoide, ki povečajo samo absorbcijo in delovanje C vitamina.

Vsebuje pa tudi karotenoide lutein, zeaksantin ter beta-karoten ter druge močne antioksidante.

  1. Zdravje kosti

Brokoli vsebuje visoke vrednosti kalcija in vitamina K, ki sta pomembna za zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze.

  1. Zdravje srca

Brokoli vsebuje močne snovi, ena izmed njih je sulforafan, ki preprečuje poškodbe in obloge krvnih žil ter preprečuje kronične težave z žilami, ki jih povzroča nihanje sladkorja in inzulina v krvi.

  1. Razstrupljanje

Brokoli vsebuje posebne fitonutriente, ki podpirajo in spodbujajo vse telesne razstrupljevalne sisteme. Prav tako brokoli vsebuje izotiocianat, ki spodbuja močno razstrupljanje.

  1. Pomoč pri hujšanju

Brokoli uravnava absorbcijo ogljikovih hidratov, vsebuje pa tudi veliko vlaknin, ki pomagajo pri hitrejši prebavi, preprečujejo zaprtost, ohranjajo nizek krvni sladkor in preprečujejo prenajedanje. Prav tako vsebuje veliko beljakovin, ki so pri hujšnju nujno potrebne, preprečujejo pa tudi hlepenje po ogljikovih hidratih.

  1. Alkalizira telo

Kot veliko ostale zelenjave, brokoli pomaga ohranjati bazino ravnovesje v telesu in preprečuje zakisanost.

Print Friendly