Kaj, če tri dni ne bi jedli?

Po nekaterih raziskavah, bi lahko brez hrane preživeli kar 70 dni. Brez vode pa bi umrli po le nekaj dneh.

Na samo »trajanje« preživetja brez hrane, močno vplivajo dejavniki, kot so telesna teža, genetske predispozicije, stanje hormonov in druge zdravstvene karakteristike.

Kaj se zgodi 6 ur po zadnjem obroku?

Ko pojeste, se hrana spremeni v glikogen, molekule, ki shranjujejo energijo. Molekule glukoze se absorbirajo v krvni obtok in se uporabijo kot vir energije.

Glukoza se uporablja kot glavni vir energije, v jetrih, mišicah in maščobnem tkivu pa se shranjuje za kasnejšo uporabo.

V šestih urah se povprečno porabi vsa glukoza za energijo in po tem času povprečen človek začuti lakoto. Lahko se pojavi razdražljivost, glavobol in občutek lakote.

Res je, da se glukoza pretežno porabi v 6 urah po zadnjem zaužitju hrane, pa vseeno se lahko popolnoma izčrpa tudi v do 48 urah po zaužitju hrane.

In kaj se zgodi po 48 urah brez hrane?

Po tem času, ne samo, da boste lačni, vaše telo bo vstopilo v stanje ketoze.

Ketonska telesa so sestavljena iz maščobnih kislin, ko je jeterni glikogen popolnoma izčrpan. Ketonska telesa začne telo uporabljati kot glavni vir energije.

To je stanje, značilo za diete z nizkim vnosom OH, ki se v tujini uporablja pri zdravljenjih epilepsije, hiperaktivnosti in nekaterih drugih bolezni.

Ker možgani za svoje delovanje potrebujejo okoli 120 gramov glukoze na dan, prav tako oni črpajo energijo iz ketonskih teles.

Kaj se zgodi po 72 urah brez hrane?

V tem času se maščobe v telesu razčlenijo in se pospešeno porabljajo za energijo. Zahteva možganov po glukozi upoade na 30 g, zato začno možgani za svoje delovanje porabljati beljakovine iz mišic. Tukaj se začne propadanje mišičnega tkiva, saj se aminokisline s transformacijo v jetrih porabljajo za ustvarjanje potrebne glukoze za možgane.

Možgani lahko preživijo iz glukoze, ustvarjene iz beljakovin, žal pa začne propadati mišično tkivo.

Zelo zanimivo je, da se največja poraba belakovin zgodi v prvih 72 urah. Potem se telo prilagodi na ohranitev potrebnih beljakovin. V bistvu se vaš metabolizem upočasni do te mere, do kjer lahko vaše telo uporablja najmanjšo količino energije, kot je mogoče.

Na tak način lahko vaše telo preživi od tri tedne pa kar do 70 dni, odvisno od hidriranosti in zaloge maščob. Zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov je oslabljen imunski sistem.

Glede na to, vam ne bo hudega, če boste 3 dni brez hrane, le poskrbite za dovolj sveže vode ali nesladkanega čaja. Če vam bo res težko, si skuhajte kakšno zelenjavno juho (brez krompirja). Seveda, če imate kakšno resno zdravstveno težavo, če ste noseče ali dojite, takšno razstrupljanje prestavite na kasnejši čas. Zraven vam seveda priporočam pitje zeolita, ki bo iz telesa še hitreje odnesel vse, kar vanj ne sodi. TUKAJ

Print Friendly