Preverite znake prenizkega testosterona

Testosteron je hormon, ki ga proizvaja človeško telo. V glavnem nastaja v modih pri moških, proizvajajo pa ga tudi jajčniki pri ženskah.

Pri moških stimulira nastajanje sperme, pri obeh spolih pa skrbi za libido, rast mišic, samozavest, odločnost in kostno gostoto.

Znaki pomanjkanja testosterona so hitro opazni, pa vendar jih vse prevečkrat zamenjujemo in opravičujemo s staranjem.

  • Nizko spolno poželenje, težave s spolnostjo, težave pri zanositvi

Testosteron ima ključno vlogo pri libidu, tako pri moških kot pri ženskah. Težave z erekcijo pri moških prav tako povezujemo s prenizkim testosteronom. Prav tako ima testosteron pomembno vlogo pri proizvodnji semenske tekočine in več, kot ima moški testosterona, več ima semenske tekočine, prav tako so semenčice hitreje gibljive in bolj zmogljive.

  • Izguba las

Plešavost pri moških prav tako povezujemo z upadom testosterona.

  • Utrujenost in pomanjkanje energije

Pri obeh spolih se pomanjkanje testosterona kaže kot izguba moči, manjša zmogljivost, hitrejša utrujenost, nihanje razpoloženja, jokavost ali depresija.

  • Izguba mišične mase

Testosteron ima vlogo pri rasti mišic pri obeh spolih. Težave z izgubo trebušne maščobe in s pridobivanjem mišic, prav tako povezujemo s pomanjkanjem testosterona.

  • Povečanje telesne maščobe

Moški in ženske s pomanjkanjem testosterona imajo lahko težave s hujšanjem, pri moških pa se lahko pojavi ginekomastija oz. povečanje prsi.

  • Zmanjšanje kostne mase

Pri obeh spolih igra testosteron vlogo pri trdnosti kosti in njegovo pomanjkanje lahko vodi v osteoporozo in zlome kosti ter šibkost sklepov.

  • Spremembe razpoloženja

Pri obeh spolih se pomanjkanje testosterona lahko kaže kot depresija, anksioznost, nihanje razpoloženja , nizka samopodoba in odsotnost samozavesti.

Kljub temu, da imate morda vrednosti testosterona v mejah normale za svojo starost, vedno ob enem preverite tudi vrednost testosterona na druge hormone, saj lahko npr. povišan ali znižan kortizol, neuravnani ščitnični hormoni, previsok estrogen, neuravnan holesterol in pritisk, težave z nihanjem sladkorja in presežek patogenih bakterij, virusov in parazitov, zelo močno vplivajo na vaše delovanje, videz in razpoloženje. TUKAJ

 

Print Friendly