Vse prednosti uživanja avokada

Vem, da avokado ne raste pri nas, vendar je vseeno tako zelo koristen, da em se odločila spisati 10 prednosti, za katere poskrbi uživanje avokada.

  1. zdravje srca in ožilja

Avokado je odličen vir mononenasičene oleinske kisline. Raziskave so pokazale, da ta koristna oblika maščob, zmanjšuje nevarni LDL holesterol v krvi in zvišuje dobri HDL holesterol.

Prav tako avokado dejansko zmanjša količino maščob v krvi, ima številne koristi za hujšanje, izboljša stanje kože.

Prav tako visoke koncentracije E vitamina preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, preprečuje poškodbe celic in uravnava krvni tlak.

Prav tako zaradi vsebnosti vlaknin preprečuje absorbcijo holesterola, uravnava krvni sladkor in preprečuje zaprtost.

  1. krvni tlak

Večini ljudi v celicah manjka mineral kalij, kot posledica pa se pomanjkanje kalija kaže kot zabuhlost, napihnjenost, podočnjaki, povišan pritisk, težave z regulacijo ogljikovih hidratov in maščob ter težave z nadledvičnimi žlezami in kortizolom.

Avokado vsebuje veliko kalija, celo več kot banane in pomaga tudi pri zdravju ledvic in srca.

Če imate naštete simptome pomanjkanja celičnega kalija, potem vam priporočam nakup kalijevega askorbata z ribozo, ki v celice vnaša kisik in kalij ter ostala hranila, iz celic pa odnaša presežek težkih kovin, bakterij, virusov in parazitov. TUKAJ

  1. rak

Avokado je dober vir antioksidantov, ki ščitijo celice telesa pred rakavimi spremembami in pred poškodbami, ki nastajajo zaradi protih radikalov. Prav tako zaradi vsebnosti karotenoidov avokado spada med enega najmočnejših obramnih mehanizmov, ko govorimo o raku.

  1. koža

Nenasičene maščobe v avokadu izboljšujejo tonus in videz kože, jo vlažijo, zmanjšujejo pordelost in pomagajo pri preprečevanju aknavosti in ogrcev.

Prav tako avokado ščiti pred pojavom globokih gub, ima zaščitno funkcijo pred foto-staranjem zaradi izpostavljenosti soncu in sodeluje pri nastanku elastina in kolagena, ki skrbita za elastičnost in čvrstost kože.

  1. diabetes

Suha usta, znatno nepojasnjeno hujšanje, pogosto uriniranje, motnje vida in bolečine v nogah, so pogosti simptomi težav s sladkorjem in avokado pomaga pri uravnavanju delovanja žleze slinavke in izločanju inzulina.

  1. artritis

Osteoartroza je boleče vnetje sklepov, stanje pa močno poslabša zahodna prehrana, polna pšenice in glutena, mlečnih izdelkov, rdečega mesa in sladkorjev. Avokado vsebuje visoke vrednosti nenasičenih maščob, fitosterolov in antioksidantov, kot so vitamin E, vitamin C in različni karotenoidi, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja, ki vodijo v artritis.

  1. nosečnice

Avokado je še posebej pomembna hrana za nosečnice, saj vsebuje velike količine folata, znanega kot folna kislina.

Prav tako avokado vsebuje vitamin K, ki je prav tako nujno potreben za zdrav razvoj ploda in preprečuje krvavitve pri novorojenčkih.

  1. zaprtost

Avokado vsebuje veliko vlaknin, ki skrbijo za dobro in uravnano prebavo ter preprečujejo zaprtost. Prav tako zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesju.

  1. hujšanje

Raziskave so pokazale, da enkrat nenasičene maščobne kisline spodbujajo hitrejšo porabo energije iz kalorij, ustvarjajo dolg občutek sitosti in zmanjšujejo lakoto ter apetit.

  1. splošno zdravje

Raziskovalci so zaključili, da je uživanje avokada povezano s splošnim boljšim zdravjem, močnejšim imunskim sistemom ter manj kroničnimi obolenji.

Print Friendly