9 razlogov zakaj jejte zelje

  1. Zelje je idealno za izgubo teže, saj ena skodelica vsebuje le 33 kalorij, veliko vlaknin in malo ogljikovih hidratov.
  2. Vsebuje veliko vitamina k in antocianov, ki pomagajo in spodbujajo dobro duševno funkcijo in izboljšujejo koncentracijo. Preprečujejo poškodbe živcev, izboljšujejo pa tudi telesno obrambo proti Alzheimerjevi bolezni in demenci.
  3. Vsebuje veliko žvepla in pripomore k izboljšanju nečiste kože. Žveplo je nujno potrebno za gradnjo keratina, proteinske snovi, ki je nujno potreben za zdravje las, nohtov in kože.
  4. Pomaga pri razstrupljanju telesa, saj vsebuje zelo veliko vitamina C in žvepla, kar spodbuja odstranjevanje strupov: prostih radikalov in sečne kisline, ki so vzrok za artritis, kožne bolezni, revmatizem in protin.
  5. Stimulira aktivnost encimov, ki zavirajo rast rakavih tumorjev. Študija je pokazala, da zmanjšuje pojavnost raka prsi.
  6. Pomaga obdržati normalen krvni tlak, saj visoka vsebnost kalija odpira in širi krvne žile ter omogoča hitrejši pretok krvi.
  7. Pomaga proti glavobolom in mastitisu. Zeljni obkladki prav tako pomagajo pri povišani temperaturi.
  8. Preprečuje mačka zaradi prevelikega uživanja alkohola.
  9. Deluje močno protivnetno ter zmanjšuje nihanje sladkorja v krvi in optimizirajo izločanje inzulina.

 

Samo v opombo vsem, ki imate težave s ščitnico. Zelje in zeljnice lahko jeste, z njimi pa ne pretiravajte, saj goitrogeni iz križnic zavirajo absorbcijo joda v ščitnico.

Print Friendly