Ste vedeli, da alergije in intolerance na hrano vodijo v avtoimuna obolenja?

Raziskave kažejo, da so alergije in intolerance na hrano močno povezane z avtoimunimi obolenji.

Kronična stanja, kot so dermatitis, luskavica, artritis, sladkorna bolezen, kolitis in celo vedenjske motnje, vse povezujemo z različnimi občutljivostmi na hrano.

Vse te občutljivosti pa ogrožajo imunski sistem.

Imunski sistem je tukaj zato, da se bori proti razrastu in prevladi bakterij (npr salmonele, E. coli), virusov (prehlad in gripa) in glivic oz. kvasovke (kandida…), ki so sicer v manjši meri vedno v naših telesih.

Če je vaš imunski sistem močan, se nikoli ne razmnožijo do te mere, da ogrozijo vaše zdravje.

Ko pa je vaš imunski sistem ogrožen (zdravila, antibiotiki, prehranske alergije in intolerance), potem je v telesu premalo protiteles, ki se proti virusom, bakterijam in kvasovkam uspešno borijo.

Takrat imajo prosto pot za razmnoževanje in takrat se množijo kar vsi sklopi patogenov. Zato je pogosto pri virusnem ali bakterijskem vnetju tudi presežek kvasovk.

In kako sploh pride do težav z imunskim sistemom zaradi hrane?

Ko je vaše telo pod stresom, ko jeste mlečne izdelke, ki vsebujejo vnetno beljakovino kazein, ko jeste pšenico, piro, ječmen, rž in kamut, ki vsebujejo gluten, se vsa ta hrana v prebavnem traktu razgradi na beljakovinske delce, ki jih telo zaznava kot tujke, ki se znajdejo v krvnem obtoku, kjer začno povzročati vnetja. Imunski sistem pa se začne s svojimi obrambami boriti proti tem vnetjem.

In takrat je imunski sistem že prizadet oz. v akciji proti tujkom.

Vnetja se pokažejo kot:

  • Artritis in vnetja sklepov
  • Vnetja pljuč in nosne votline
  • Astma in kronični kašelj
  • Vnetje membrane v možganih – glavoboli, migrene
  • Vnetja živčnega sistema – nevrološke bolezni, kot so multipla skleroza, epilepsija
  • Vnetja na koži – ekcem, luskavica, prhljaj, dermatitis

Sodobna prehrana vodi v kronična vnetja, saj je polna glutena in mlečnih izdelkov.

In ravno zato številne novejše raziskave kažejo, kako veliko vlogo ima prehrana, če se vnetij želite znebiti.

Dokazujejo, da so naslednje težave povezane s preobčutljivostjo na hrano:

  • glavoboli in migrene
  • kolitis (črevesno vnetje)
  • bolezni dihal – astma in kronični kašelj
  • ateroskleroza (bolezni srca)
  • revmatoidni artritis
  • ekcem, psoriaza
  • depresija, anksioznost, napadi panike
  • neplodnost in splav
  • multipla skleroza, epilepsija, nevro-mišične bolezni
  • vedenjske motnje pri otrocih
  • sladkorna bolezen tipa 1 in 2
  • bolezni ščitnice – tiroiditis – Gravesova bolezen, Hashimoto in druga vnetja ščitnice

S preprostim testiranjem in diagnostiko lahko zaustavite proces bolezni in preprečite ponovne izbruhe ali se preventivno izognete njihovemu nastanku.

Najdite rešitev in ugotovite, katera hrana je za vas pravzaprav primerna in katera ni.
Za testiranje nas pokličite oz. nam pišite in naša dr. Irena vas bo poklicala nazaj n vam še več razložila.

Za popolno odpravo vaših težav morate najti vzrok zanje, ki pa e zelo pogosto skriva v hrani, ki jo jeste vsak dan. Kljub temu, da morda mislite, da je zdrava, vseeno obstaja možnost, da za vas ni prava izbira.

Ne pozabite, da protivnetna zdravila delujejo samo začasno in ne bodo odpravila vašega vzroka, vzrok pa se v zares veliko primerih skriva v prehrani.

Raziskave tudi kažejo, da gre največkrat za alergije in intolerance na:

  • mleko in mlečne izdelke
  • gluten
  • kvas
  • nekatere stročnice
  • nekatero peškasto sadje
  • oreščki

Da najdete sebi najusterznejšo dieto pa se odločite in pokličite našo dr. Ireno (030 692 730), ki vam bo na podlagi diagnostike svetovala, katera prehrana je za vas primerna in katera ni.

Print Friendly