Zakaj kalij pomaga pri hujšanju?

Kalij je pomemben elektrolit, ki je prisoten v vsaki posamezni celici našega telesa.
Ohranjanje zdravega nivoja tekočin je ena ključnih in zelo pomembnih funkcij kalija.

Kadar hujšamo, kadar začenjamo z novi prehranskimi načeli in ko si želimo izboljšati našo postavo, takrat ne smemo pozabiti na kalij.

Mineral kalij je izjemno pomemben in potreben element, če si želimo pospešiti izgubo kilogramov, spodbuditi metabolizem in odplakniti iz telesa odvečne toksine.

 • Pomanjkanje kalija povzroči, da naše telo, da naše celice zadržujejo vodo, zaradi česar smo zabuhli, napihnjeni, imamo vrečke pod očmi, kilogrami pa se na nas kar nalagajo.Kalij ohranja uravnotežene vrednosti elektrolitov v telesu, kar je ključnega pomena za ohranjanje zdravega nivoja vode in da se voda pravilno razporedi po naših tkivih. Nič nam ne pomaga, če dovolj pijemo, če se ta voda ne absorbira tja, kamor je treba. Če veliko pijete in veliko lulate, je to že znak, da imate neuravnana nivoja kalij-natrij.Prav tako kalij pomaga našim ledvicam pri izločanju toksinov.
 • Pomanjkanje kalija lahko povzroči šibkost mišic, mišične krče, mehke in ravne mišice.
  Ljudje s pomanjkanjem kalija ne morejo in ne morejo pridobiti mišic, ki pa so v procesu hujšanja zelo pomembne, saj ravno one porabijo največ kalorij. Več mišic, manj kalorij.
 • Kalij pomaga zmanjšati posledice sodobne prehrane, ki vsebuje preveč natrija.
  Kalij iz celic izpodriva presežek natrija in toksinov, vanje pa vnaša kisik in hranila. Prav tako kalij poveča in pospeši pretok krvi, s čimer preprečuje oksidativne in degenerativne procese.
 • Kalij pospeši metabolizem , pospeši izgorvanje maščob ter porabo ogljikovih hidratov za energijo.
 • Kalij je nujno potreben za absorbcijo hranil iz prehrane, ki jo jemo in igra pomembno vlogo pri proizvodnji proteinov, celični rasti ter pri uravnani presnovi.
 • Pomanjkanje kalija povzroča zastajanje tekočin in toksinov v telesu, s čimer preprečuje izgubo kilogramov.

Drugi znaki, da nam manjka kalija so:

 • anksioznost in druge psihične motnje ter depresija (pri ljudeh z depresijo so dokazali pomembno pomanjkanje kalija).
 • pomanjkanje kalija vodi v nagle izbruhe jeze, v razdražljivost, v nihanje razpoloženja, nespečnost in prebavne težave.
 • Ljudje s pomanjkanjem kalija imajo težave s pomnenjem in imajo občutek otopelosti, primanjkuje jim energije in nimajo volje za premagovanje dnevnih obveznosti.
 • Nabiranje in kopičenje kilogramov je eden najpogostejših znakov, da nam kalija primanjkuje.
HUJŠANJE
Kalijev askorbat v celice veže kalij, kisik in hranila, iz njih pa odstranjuje presežek natrija, toksinov in vode.

Hujšati boste začeli takrat, ko boste poleg zdrave in uravnotežene prehrane poskrbeli tudi za zdrave in optimalne vrednosti mineralov.

Raziskovalci so ugotovili, da kar štirim od petih ljudi, ki imajo težave s hujšanjem, primanjkuje kalija.

Kalij pomaga tudi, da naše telo iz beljakovin tvori aminokisline ter da se glukoza pretvori v glikogen. Pomanjkanje kalija vodi v kronično utrujenost, mišočne krče ter pomanjkanje energije.

p.s. Imate na krvnem izvidu normalne vrednosti kalija?
Seveda, saj gre za S – serumske vrednosti.
Pomanjkanje kalija pa je v notranjosti celic, kar vam ne stestirajo, razen, če imate na izvidu RBC kratico, kar pomeni, da bi bila merjena količina kalija znotraj celice.

Za več informacij nas pokličite na 030 692 730 :)

Print Friendly