Kako dolgo se prebavlja različna hrana?

Veliko ljudi, velika večina, ki pride k meni, napačno kombinira živila.
In tudi, če jemo zdravo hrano, vendar jo med seboj preveč zmešamo, to za naše telo, za naše zdravje, ni več zdravo.

Različna hrana za prebavo potrebuje različne encime in za svojo prebavo potrebuje različen čas.
Tudi različna živila iz iste skupine, npr. zelenjava, žita, sadje…se prebavljajo različno dolgo.
Ni enaka dolžina prebave banane ali jabolka, prosa ali riža, kumare ali buče…
Zato je poleg tega, katero hrano jemo, zelo pomembno tudi to, kdaj to hrano jemo in s čim jo kombiniramo.

1.pravilo, ki ga vedno upoštevajte, ne glede na to ali si želite shujšati ali se pozdraviti je, da v enem obroku jejte eno vrsto žita, eno vrsto sadja ali eno vrsto zelenjave ali mesa. Prav tako v tem dnevu jejte samo eno vrsto žita in ne npr. za zajtrk prosa, za kosilo riža…

2. pravilo je, da čez celoten dan po požirkih pijte malo vroče oz. tople vode, ki pospeši prebavo in presnovo hrane (hladna voda naredi ravno obratno)

3. pravilo je, da prav tako v hrano ne vmešajte več različnih začimb, izberite le eno. Zvečer ne uporabljajte močnih začimb, kot so kajenski poper, timijan, cimet, klinčki…saj se boste po njih ponoči potili.
Zvečer prav tako v hrani(če že jeste zvećer, jejte zelenjavno juho) ne uporabljajte olja (no, če se želite pozdraviti ali shujšati po 15:00 itak ne smete več jesti :)

4. pravilo je, da uporabljajte samo nedodatno jodirano, morsko sol.
Samo naravni, organski jod, spodbudi tvorbo ščitničnih hormonov, kar za dodatno dodani, anorganski jod, ne velja.

Prebava je postopek, ko se veliki delci hrane preoblikujejo v manjše molekule, ki so dovolj majhne, da se skozi črevesje absorbirajo v krvni obtok.

Diet concept
Tudi napačno kombiniranje in napačne ure uživanje sicer zdravih živil, lahko povzroča nabiranje kilogramov in druge zdravstvene tegobe

Postopek prebave traja med 24 in 72 ur, od tega šest do osem ur, da preide skozi želodec in tanko črevo.
Potem vstopi hrana v naše debelo črevo, od koder se začne odprava neprebavljenih ostankov hrane, do popolne izločitve iz telesa pa lahko traja tudi nekaj dni.

Pa si poglejmo čas prebave različnih živil: (čas, ki ga hrana preživi v želodcu pred izpraznjenjem)

Voda: ko je želodec prazen, ga takoj zapusti in gre v črevesje.

Pokuhano sadje in zelenjavne juhe: od 15 do 20 minut. (vedno ena vrsta živila)

Zmiksani zelenjavni sokovi: od 20 do 30 min. (ena vrsta živila)

Zmiksani sadni sokovi: od 30 do 40 min. (ena vrsta sadja)

Sadje:
lubenica – 20 min.
melona – 30 min.
pomaranče, grenivke, grozdje – 30 min.
jabolka, hruške, breskve, češnje, itd – 40 min.

Zelenjava:
Surova zelenjava: paradižnik, solate, kumare, zelena, rdeča ali zelena paprika, druga vodna in sočna zelenjava: od 30 do 40 min.
Parjena ali kuhana zelenjava: solate, špinača, ohrovt, radič, itd – 40 min.
Bučke, brokoli, cvetača, stročji fižol, rumene buče, koruza: od 45 minut naprej
Korenovke – korenje, pesa, pastinak, repa itd – od 50 minut naprej

Škrob:
Topinambur , želod, zimske buče, koruza, krompir, sladki krompir, jam, kostanj – 60 min.

Drugi ogljikovi hidrati:
Zrna: rjavi riž, proso, ajda, oves 90 min.
Stročnice in fižol – leča, čičerika, grah, fižol v zrnju, itd – 90 min.
čas prebave soje -120 min.

Semena in oreški:
semena: sončnično, bučno, sezamovo – 2 uri.
oreščki: mandlji, lešniki, arašidi, indijski oreščki, brazilski oreščki, orehi: od 2 do 3 ure

Mlečni izdelki:
Posneto mleko in skuta, ricotta – pribl. 90 min.
Polnomastno mleko in skuta – 120 min.
Trdi sir – 4 do 5 ur

Živalske beljakovine:
rumenjak – 30 min.
cela jajca – 45 min.
Ribe in morski sadeži: od 30 minut do 60 minut
Piščanec – do 2 uri
Puran – od 2 do 4 ure
govedina, jagnjetina – 3 do 4 ure
svinjina – od 4 do 5 ur

Nasveti za boljšo prebavo:

1. Vsako vrsto živila jejte posebaj, prav tako med seboj ne mešajte več vrst zelenjave, sadja, žit, mlečnih izdelkov ali mesa.

2. Pojejte en obrok in počakajte, da to živilo prebavite, šele nato lahko spet kaj pojeste. Če boste jedli prej, preden boste prejšnji obrok prebavili, se bo ta jed zaustavila v procesu prebave, začela bo gniti in vreti, kar bo povzročilo napihnjenost, pline, bolečine v želodcu, nabiranje kilogramov, tesnobo, pomanjkanje energije, zakisanost, akne, alergije, vnetja, srbenje kože, izpadanje las…

3.Jejte počasi in v miru, dobro prežvečite vsak košček hrane, da pomagate želodcu pri prebavi.

4. Pred vsakim obrokom in tudi sicer čez dan, pijte po malih požirkih vročo oz. toplo vodo, saj bo spodbudila prebavo.
Hladna voda iz hladilnika upočasni prebavni in presnovni proces. Črevesje je ena velika mišica in pomislite, kaj se zgodi, če damo na mišico led. Mišica otrdi inne deluje dobro.

5. Nehajte jesti, preden začutite sitost, saj naši možgani sitost zaznajo šele po 10 minutah, ko smo že dejansko siti.

6. Odstranite sladkorje iz prehrane ali z njimi vsaj ne pretiravajte, saj spodbujajo delovanje slinavke in izločanje inzulina, kar vodi v notranja vnetja, povišan holesterol in debelost.

7. Ne jejte, kadar ste živčni ali pod stresom, saj prebava ne bo popolna, neprebavljena hrana pa se bo nekje začela nalagati.

8. Ne jejte zvečer, saj večerno hranjenje povzroča nepopolno presnovo in prebavo, ponoči neprebavljena hrana v nas zastaja, zavre in nas zakisa ter ustvarja pogoje za številne bolezni.

9. Medtem, ko jeste, sedite vzravnano, saj bo tako prebava boljša in bolj popolna.

1o. Po jedi pojdite na živahen sprehod, saj telesna aktivnost po obroku spodbudi hitrost prebave.

11. Po jedi se dobro pretegnite in zavrtite hrbtenico. Stojte vzravnano, nato zgornji del trupa najprej obrnite v levo in štejte do pet, nato počasi trup obrnite v desno in spet štejte do pet.
To po spodbudilo prebavo ter odstranjevanje presežkov toksinov iz prebavnega sistema.
Prav tako ta vaja zelo pomirja.

Za več informacij in pomoč nas pokličite na 030 692 730 :)

Print Friendly