Center Holistic / Neuvrščeno / 2. teden najinega Iana

2. teden najinega Iana

2. teden najinega Iana
Deli s prijatelji:

Ura je 06:00 zjutraj. Ian spi v spalnici, na sredini najine postelje, jaz pa sedim v dnevni sobi in sem že eno uro pokonci. Zvečer sva šla spat ob 23:00, ker je bil do takrat buden, kot en mali čuk. 🙂

Sploh ne vem od kod mu toliko energije. Čez dan vedno manj spi, ves čas gleda naokoli in ja…joka…Pa mu res nič ne manjka. Povsod berem, da če dojenček joka, to lahko pomeni:

1. Je polulan ali pokakan – preobleci ga
2. Je lačen – podoji ga
3. Potrebuje bližino – objami ga in dvigni v naročje
4. Mu je prevroče ali ga zebe – obleci ga oz. sleci
5. Je bolan – pelji ga k pediatru

In pri nas je tako. Najprej se preoblečemo, potem podojimo, ves čas se nosimo okoli in res ne trpi pomanjkanja bližine :). Mislim, da mu ni niti prevroče (po hrbtu ni poten), niti ga ne zebe (nima hladnih rokic), bolan pa tudi ni, saj zelo rad je in tudi drugače je zelo živahen in prav nič bolan. Torej, se sprašujeva, kaj mu še manjka.

Včeraj, ko se je s prekinitvami za hranjenje jokal že res cel dan, sva ga še popoldan namontirala v voziček v upanju, da se bo pomiril. Po pol ure hoje (beri: pesek, kamenčki, asfalt), sva se obrnila in šla nazaj, ker ni in ni nehal. Potem sva spet jedla, pa se previjala…in ob 22:00 je počasi začel zapirati učke. In ja, naj vas ne preseneti, če bo vaš dojenček zehal in boste mislile, da bo zdaj zdaj zaspal. Ian zeha čez celoten dan, učke res komaj drži odprte…ampak se zelo potrudi, da ne zaspi.

Mislim pa, da so ga zdaj začeli matrati tudi krčki. V obraz kar naenkrat postane rdeč, čisto se napne, stisne svoje male pesti in začne jokati. Potem pa kar naenkrat neha. In prav nič mu ne pomaga. Masiram ga po trebuščku, Jure ga na rokah nosi obrnjenega na trebuh, dajem mu vetrovne kapljice…pa nič ne zaleže. Najhuje je tudi takoj po hranjenju, ko kar stoka od bolečin (no, upam, da ga res ne boli tako, kot je videti). Sem pa videla, da tile njegovi krči res niso pogojeni z mojo hrano, saj mu polenta in podušene bučke verjetno ne povzročajo takšnih težav.

Vsako noč se zbuja okoli ob 01:30, pa ob 03:00 in ob 05:00, 06:30…Vedno ga podojim in potem nekako zaspi nazaj, vendar se tempo čez dan nadaljuje.

20150602_100643

Novorojenčki najbolj razločijo črno-belo kombinacijo

Včeraj mi je prijateljica dala nasvet, naj mu na bel papir narišem črn krog, saj jih to zelo animira, saj v tem času najbolje razlikujejo črno – belo kombinacijo. In tako sem mu narisala črn krog in mu ga položila v razdalji največ 30 cm.

Še prej sem si po priporočilu druge kolegice, prav tako mamice, ogledala vse o povijanju dojenčkov. Najin Sonček ima kar izrazit Morojev refleks, ko med spanjem kar naenkrat zakrili in iztegne rokice, potem pa jih pokrči. To dojenčka pogosto zbudi. V maternici ni bil navajen na tako prostornino, vse ga je omejevalo. Zdaj pa karnaenkrat ni več stlačen, vendar rokice in nogice lahko prosto giba. Tega se ustraši. Zato dojenčke ponekod še vedno povijajo v štruce, saj jim to vzbuja varnost. Dojenčka se ovije v plenico tako, da ne mora kriliti z rokami in nogami in se ob tem ne prebudi.

povijanje dojenčka

Prikaz, kako povijemo dojenčka, kar ga zelo pomiri

Vzela sem večjo raztegljivo tetra pleničko in ga narahlo ovila, položila sem ga na bok in mu nastavila črn krog. Nisem mogla verjeti lastnim očem. V trenutku se je pomiril…in zaspal… 🙂 Povijanje priporočajo tudi pri krčih in kolikah, tako, da upam, da mu bo res pomagalo.
Bom videla, kako se bo to obneslo danes čez dan in ponoči 🙂

20150528_153447-1

Prvi sprehod ob Savi 🙂

Koliko sem star: 2 tedna in 3 dni

Kako težak sem: V desetih dneh sem se zredil kar 470g kar je veliko in lepo napredujem 🙂 Seveda, saj je ves čas lačen, jaz pa vesela, da ga lahko dojim 🙂 In ravno zato, ker tako hitro raste, potrebuje veliko mleka in če ga imam ob koncu dneva manj, to pri njem povzroči jokanje

D3 kapljice: Zdi se mi, da mu Biogaia ne povzroča krčev

Dojenje: Še vedno se dojiva na 2 uri in upam, da bova kmalu prešla na vsaj 3 ure. Enkrat sem mu po priporočilu zvečer dala malo adaptiranega mleka, saj naj bi potem dlje spal. Vendar je takoj po njem bruhal in se še več zbujal. Sem vesela, da ga ne mara in raje ga jaz dojim na vsako uro, kot pa ga navadim na umetno mleko, ki se z materinim ne more primerjati. Seveda, če ne gre drugače, še dobro, da obstaja.

Spanje: Jah, ko čez dan za eno do dve uri zaspi, jaz seveda vidim koliko perila je za oprat (vsak dan ga vsaj 4 krat preoblečem), pa tla, ki so nujno potrebna sesanja in kopalnica je razmetana, da o gori tetra planičk, ki čakajo na likanje sploh ne govorim. Jure mi ves čas govori, naj se uležem zraven njega in zaspim in vidim, da ga bom kmalu mogla ubogati, ker drugače sem zvečer res utrujena. Še vedno spi pri nama na sredini postelje, no, Jure se je premaknil na kavč v dnevno sobo 🙂

Previjanje: Previjava se kar veliko, oz. vedno, ko je polulan ali pokakan. Na ritki so se mu naredile majhne rdeče pikice, ki pa so po dveh dneh mazanja s čudovito kremico Hemptouch izginile. Ritko mu vedno operem s krpico in toplo vodo ter povsem posušim, preden ga preoblečem v novo pleničko. Previja se kar rad.

Kopanje: Kopala ga še nisva, patronažna sestra je rekla, da se mu mora popek popolnoma zaceliti in da ga bomo kopali prihodnji teden. Že komaj čakam, verjetno mu bo všeč, vsaj glede na to, da ima zelo rad, ko ga s toplo vodo umijem po obrazu, rokicah, ritki.

Kaj ga pomiri: Upam, da bo učinkovalo povijanje v tetra planičko + črna pika na beli podlagi. Vsak dan mu dam tudi 2 vetrovni kapljici, saj jih z veseljem poliže, ker so sladke.

Krči: Revež mali, včasih se tako napenja, da postane ves rdeč, rokice stiska v pest in zraven spušča takšne glasove, kot da ga zelo boli. Jure ga nosi obrnjenega na trebušček, masirava ga in mu vedno podirava kupček. Upam, da mu bo kmalu bolje, ker se mi res smili, ko se tako zvija.

Kaj jem: proseno kašo, polento, banane, riževo mleko, kokos, lubenico, podušene bučke in korenček, riž

Katera prehranska dopolnila jemljem: Femibion, vsako jutro na tešče kalijev askorbat– edino to me spravi pokonci po treh urah spanja :), Vitex – za veliko mleka in ponovno vzpostavitev hormonskega sistema, mažem se z NaPro kremico, za dvig progesterona, ki se s porodom in s posteljico ves izloči. V tujini npr.posteljico, ki je polna progesterona, po porodu predelajo v tabletke, ki jih ženska jemlje in s čimer si povrne raven progesterona. S tem se izognemo poporodni depresiji, zastajanju vode…

Kolcanje: Na srečo se mu vedno manj kolca.

Oblačenje: Se mi zdi, da so mu hlačke 62 vedno bolj prav. Sva pa ga zdaj zadnje dni, ko je bolj vroče, preveč pokrivala. Ko ga pokrijeva manj, bolj mirno in dalj časa spi.

Česa se najbolj veselim: Vsake minute, preživete z mojim Sončkom in tega, da ga neha zvijati po trebuščku 🙂





Loading...