Center Holistic / Nosečnost / Hormoni / 39. teden nosečnosti

39. teden nosečnosti

39. teden nosečnosti
Deli s prijatelji:

No, pa je minil še en teden. In že je tukaj 39. teden nosečnosti….

V ponedeljek sva bila spet v porodnišnici Postojna. CTG zaznava rahle popadke, to je pa to. Vse ostalo je v redu, malček pa očitno kar uživa v trebuščku. Dr. Merlo me je pregledal tudi vaginalno, maternični vrat je izginil, malo sem odprta, pritisk malo nizek, hemoglobin in železo v redu, urin bp in do nadaljnega sva šla domov. No, jaz kar v pisarno, ker mi je res luštno in obožujem svoje delo ter vsakodnevno pogovarjanje z našimi zlatimi strankami.

»Pa brez naprezanja, pol ure sprehoda dnevno, bolj počivajte«, nama je dr. Merlo rekel še pred odhodom. Juretu se je kar smejalo, saj mi ves čas ponavlja isto, da bi morala več počivati. Če bi bilo po njegovo, bi bila že od začetka nosečnosti kar doma 🙂

20150515_103057

Takole zgleda, ko na CTG-ju za 20 minut zaspiš

Ampak jaz, kot jaz, seveda ne morem biti 5 minut pri miru. In tako sem lepo cel teden delala, se pogovarjala in svetovala strankam, vmes pisala članke in posnela en nasvet za televizijo. Naša Zorica vsaki novi stranki, ki se naroča na svetovanje pove, da bom vsak čas rodila, ampak, da to sploh ne bo težava, ker bodo svetovanja v prvih mesecih potekala preko telefona ali skypa, itak pa bodo vsa testiranja potekala nemoteno. Še dobro, da imamo našega Marjana, mag. farmacije in strokovnjaka homeopatije, ki s svojim znanjem in strokovnostjo pomaga prav vsakomur. To me res dela bolj mirno.

V porodnišnico sem bila ponovno naročena v petek. Priklopili so me na CTG, ki je zaznal en sam bogi popadek v 20 minutah, nič posebnega torej. Dr. Merlo je bil odsoten, zato naju je sprejel drugi zdravnik.

Jure gre ponavadi vedno z mano, tudi na pregled, petkov zdravnik pa je temu nasprotoval.
In predstavljajte si ob tem Jureta, njegov zgrožen obraz, da to pa ne, da on mora biti zraven. In ja, tudi jaz bi bila bolj vesela, če bi bil, ker ne veste drugače, kako je to in kaj sledi. Zaslišanje, kaj mi je povedal, kaj in česa nisem vprašala, če in zakaj ga nisem vprašala tega in onega, kako sem lahko pozabila na kaj tako pomembnega…In ob mojih odgovorih seveda nikoli ni zadovoljen. To je torej razlog, zakaj želim, da gre kar lepo z mano…in potem vse, kar ga zanima, vpraša še on. 🙂

No, v petek pač ni bilo tako, sem pa zdravnika takoj napadla z vsemi vprašanji, za katera sem vedela, da bom zunaj odgovarjala Juretu.

  1. Zanima me ali je dovolj plodnovnice. #CHECK
  2. Ali se vidi, kakšne barve je plodovnica, ali je prozorna – dojenček je v redu, vendar še ni odvrgel belega verniksa; bela – dojenček je pripravljen na porod; motna, zelena – dojenčku se ne godi dobro in se je mogoče pokakal. #CHECK
  3. Kako težek je najin Sonček, tega nama niso povedali že od 30. tedna. CHECK
20150515_110818

V čakalnici čakanje na pregled in opazovanje premikajočega trebuščka 🙂

Zdravnik je bil zelo strokoven in po začetnih parih minutah, ko je bil zaradi Juretovega nasprotovanja nekoliko zadržan, se je sprostil.

Pregledal me je ultrazvočno. Plodovnice je dovolj, ne vidi pa se barva, torej ne morem vedeti, kako se godi najinemu Sončku. To najbolje pokaže CTG, na mojemu je vse videti odlično. Najin fantek pa je težak okoli 3100g.

No ja, s tem nisem najbolj zadovoljna, saj CTG pokaže le trenutno stanje.

Naročil me je v ponedeljek, 18.5., ko imam tudi PDP k dr. Merlotu. In vmes naj počivam, če dobim popadke (ki sploh ne vem kako zgledajo), pa naj kar pridem. Otročka moram ves čas čutiti, vsaj 10 gibov v 12 urah.

In zdaj, ko to pišem, je sobota. Že cel dan sem kar doma, kar je zame res zelo, zelo, zelo čudno. Že zjutraj se mi sploh ni dalo vstati, pa sem ponavadi zelo zgodnja.

Vsake toliko časa me je nekaj uščipnilo v hrbtu, potem pa tudi v spodnjem delu trebuha. Ampak se mi ni zdelo pomembno. Saj to ne more biti popadek. Popadek opisujejo kot bolečino, ki se širi po celem trebuhu, tole pri meni pa je kot nekakšen krč v spodnjem delu trebuha. Gibe dobro čutim in trebuh na minute popolnoma spremeni obliko.

Jure je odšel na fitnes, pa v trgovino in s prijateljem na kavo, meni pa kot vedno naročil, da ga takoj, takoj pokličem, če bo kaj. Dobro me pozna in ve, da preden kaj rečem, je stvar lahko že zelo resna. In ko gre za porod in njegovega sina, je še toliko bolj resen.

Malo sem pospravljala, no, posesala in pomila sem po tleh, očistila kuhinjo in kopalnico, zložila perilo in pospravila posodo. Potem sem malo brala in vmes za kakšno uro zaspala. Jesti mi sploh ni pasalo, razen malo jagod s kokosovim mlekom. Samo žejna sem bila ves čas.

Ob 15:00, ko me je spet uščipnilo v trebuhu. Sem si rekla, da to je pa tako, kot, da bi dobila menstruacijo. In potem sem se spomnila enega bloga, kjer ženska opisuje popadek kot krč pri menstruaciji. No, in sem postala malo bolj pozorna. Medtem, ko sem brala, sem pogledovala na uro, ko se je pojavil krč. Vmes je minilo 15, 20 minut.

Ob 16:00 je prišel Jure in spet sem zaspala za eno uro. Ob 18:00 sva šla na sprehod v mesto, na obvezen sladoled in potem še na solato, saj se nama ni dalo kuhati. Še vedno me je na vsake toliko časa stisnilo. Ob 22:00 sva prišla domov.

20150517_011128

Štoparica popadke beleži že na 8 minut, ura je 01:12

Prebrala sem, da če gre za lažne popadke, se le ti umirijo, ko se greš namakat v toplo kopel. No, pri meni se ni nič umirilo, le da so se krči pojavili na 13-15 minut. Zdaj sem povedala tudi Juretu, da se mi zdi, da se nekaj dogaja. In takoj je prihitel s štoparico:) Najprej na 10 minut, potem 3 krat na 8 minut, pa na 7 minut in potem spet na 10. Tako, zdaj je ura 23:47, jaz pišem tale blog, da ne boste slučajno ostali v ponedeljek brez njega 🙂

Bomo videli, kako se bo nadaljevala noč, vem pa, da ko si bodo krči sledili na 5 minut, odrineva proti Postojni. Moj Jure bi šel seveda najraje že zdaj 🙂

V katerem tednu sem: konec 39. tedna, v ponedeljek je moj zadnji PDP (prvi PDP je bil 4.5.2015) in zgleda se bo najin Sonček držal kar tega
Počutje: Super dobro z veliko energije, razen bolečin v medenici. Kljub mojemu zelo nizkemu pritisku (89/54) se vsi čudijo, da nimam nobenih težav. Moj hemoglobin in železo pa sta odlična.
Katere dodatke jemljem: Itak vsako jutro na tešče kalijev askorbat za energijo :), potem Femibion in matični mleček. Dodatka železa, ki mi ga je predpisala ginekologinja, kot preventivo, pa ne jemljem, ker imam železa več kot dovolj.
Naj hrana: Kot vedno sladoled, ta teden sem si ga na sončku kar nekajkrat privoščila.
Spanje: Vsak večer si noge stuširam z zelo hladno vodo in potem še zmasiram s konjskim mazilom (prinesel Jure iz Hofferja), ki res tako lepo pohladi in moram reči, da zdaj zvečer in ponoči nimam več tistih živčnih nog. Prespim celo noč, no, na WC hodim na 3 ure.
Kilogrami: Ni novih kilogramčkov, sem še kar na +11 kg
Najbolj zanimivo: Včasih se mi pod desnim rebernim bokom nekaj močno izboči in zdaj mi je ginekolog povedal, da so to njegove rokice in nogice, ki jih stegne, ko se preteguje 🙂
Stanje: Hmmmmm, ura je 0:17, tile krči pa so na 8, 10, 10, 11, 7, 8 minut. In ja, niso prijetni, kot močno, močno zvijanje pri menstruaciji. Na srečo vmes prenehajo. Ne vem kako tole zgleda, ko se še stopnjuje in okrepi, pa še razmiki med seboj so vedno krajši. Definitivno bo še zanimivo 🙂 No, zdaj sem vsaj prepričana, da gre za popadke 🙂
Česa se veselim: Seveda najinega Sončka in čimkrajšega poroda 🙂





Loading...