Center Holistic / Članki / Prehrana onkološkega bolnika

Prehrana onkološkega bolnika

Prehrana onkološkega bolnika
Deli s prijatelji:

 Po prejemu diagnoze rak, so pacientove misli pogosto obrnjene k možnostim zdravljenja in obetajočim prognozam. Mnogi bolniki se soočajo z operacijo, radioterapijo, kemoterapijo ali kombinacijo le teh. Večina njihovih vprašanj in skrbi se vrti okoli zdravljenja.

Mnogokrat pa pozabimo, kako zelo je za uspešnost zdravljenja pomembna pravilna in uravnotežena prehrana, bogata s potrebnimi vitamini, minerali, maščobnimi kislinami in vlakninami.

Prehrana v večini primerov ni na seznamu nujnih zadolžitev, ki jih ima oboleli, vendar bi morala biti.

Prehrana lahko zelo pomaga pri samem procesu in uspešnosti zdravljenja, lajša negativne posledice invazivnih terapij, po zdravljenju pa pomembno prispeva k dvigu imunskega sistema in k hitrejšemu okrevanju.

Oboleli bi morali izkoristiti te prednosti, ki jih ponuja prilagojena prehrana pred, med in po zdravljeju raka, saj je pomemben delček, ki prispeva k uspešnosti terapij in zdravljenj.

Prevzem kontrole nad lastnim zdravjem zagotovo vključuje tudi skrb za izbiro najboljšega prehranskega režima, kar pomembno vpliva tako na fizično kot tudi psihično počutje obolelega.

Časi, ko so si zdravniki vzeli čas za svoje bolnike in z njimi spremljali njihovo prehrano, so na žalost mimo in danes nas vseprevečkrat obiščejo ljudje, ki pravijo, da teh potrebnih in pomembnih informacij niso dobili. Vrtijo se v začaranem krogu, mnogokrat mislijo, da jedo pravilno in uravnoteženo prehrano, ki jim bo pomagala na poti zdravljenja, pa potem vidimo, da temu ni tako oz. si z določeno prehrano prej škodijo kot koristijo.

par rak

Prilagojena prehrana, glede na vrsto raka, starost in spol obolelega, igra pomembno vlogo pri uspešnosti zdravljenja

Hrana, ki jo jemo, zelo pomembno vpliva na to, kako se počutimo, kako zdravi smo in kako se odvija sam proces in uspešnost zdravljenja.

Zdrava prehrana je pomembna, to vemo, pa vendar, ali vemo, katera hrana je potrebna pri zdravljenju raka? Katera je tista hrana, ki bo olajšala proces zdravljenja, omilila negativne posledice invazivnih terapij in bolniku po končanem zdravljenju najhitreje okrepila imunski sistem?

Ta priporočena prehrana, prehrana pri rakavem obolenju, se razlikuje od splošnih priporočil o zdravem prehranjevanju.

Mnogi bolniki se po pomoč obračajo na splet in v revije, pozabljajo pa, da smo vsi individumi in da ni enaka hrana primerna in najboljša izbira za vse. Tako, kot obstaja na stotine vrst rakavih obolenj, tako obstajajo številna in različna prehranska priporočila, prilagojena spolu, starosti, aktivnosti in diagnozi bolnika.

Nekatere diete priporočajo malo beljakovin in veliko ogljikovih hidratov, druge nič maščob in veliko beljakovin, spet tretje nič ogljikovih hidratov in maščob, nekateri odsvetujejo uživanje paradižnika, drugi priporočajo brokoli, spet tretji odsvetujejo svežo zelenjavo…

Kako med vsemi temi priporočili vedeti, kaj je zares zdravo za nas in kaj ne?

Povsod beremo, da mora biti prehrana onkološkega bolnika zdrava in uravnotežena, pa vendar, ali res vemo, kaj to pomeni za nas?

Osnovne smernice zdrave prehrane zagotovo držijo, vendar je to za bolnike z rakom veliko premalo, saj med bolniki obstajajo velike razlike, saj se tudi na proces zdravljenja vsak posameznik odziva drugače.

Pljučni rak, rak jeter, rak trebušne slinavke, rak jajčnikov, rak prsi, rak prostate, rak črevesja, levkemija, limfom, metastazirane oblike raka…kemoterapija, radioterapija…in na koncu okrevanje, so samo ene izmed diagnoz, s katerimi se soočajo bolniki in pri katerih je prilagojena prehrana izjemnega pomena.

Ne moremo obravnavati vseh bolnikov enako, za uspešnost zdravljenja je potrebna individualna obravnava.

Dejstvo je, da bolniki z različnimi vrstami raka potrebujejo različne smernice zdravega prehranjevanja. Le na tak način bo pristop k zdravljenju celosten. Prehrana igra pomemben delček pri uspešnosti zdravljenja, zato je prav, da tega pomembnega segmenta ne zanemarimo.

Na žalost prehranska podpora pri raku ni del terapije v vsakdanjem življenju obolelega. Zato je še toliko bolj pomembno, da si kljub temu zagotovimo najboljše informacije, kako si s prehrano lahko pomagamo med in po zdravljeju.

Če potrebujete pomoč pri kvalitetni sestavi jedilnika pri rakavem obolenju, če ne veste, katera je tista prehrana, ki je najboljša izbira med invazivnimi terapijami in če ne veste, kako si najhitreje lahko okrepite imunski sistem po zdravljenju, je čas, da nas za več informacij pokličete, obiščete ali nam pišete.

Pri pripravi prehranskega načrta vam bova pomagala prehranska terapevtka in dietetik.

Vpliv prehrane in prehranjevanja na preprečevanje raka in njegovo ponovitev, je v zadnjem času ena izmed zelo preučevanih tem v medicini. Čeprav je vloga prehrane pri boleznih srca ali diabetesa dokaj jasna, je zelo znano, da pri raku temu ni tako.

Rak in njegovo zdravljenje oslabi naš imunski sistem in povzroča večje tveganje za razvoj okužb. Zato je zelo pomembno, da jemo hrano, ki bo okrepila naš imunski sistem ter zmanjšala izpostavljenost bakterijam.

Prehranski nasveti pri rakavem obolenju so zato zelo pomembni, če ne že skoraj nujni, če si želimo kar se da uspešno zoperstaviti tej nadležni bolezni.





Loading...