Zgodba moje pacientke

Sedim v pisarni, vsi so že odšli domov, jaz pa sem se odločila, da spišem primer ženske, ki me je danes obiskala.

Prvič je bila pri meni konec julija. Stestirali smo ji vse hormone, delovanje jeter, ledvic, absorbcijo beljakovin, pomanjkanje encimov…Imela je premajhno delovanje ščitnice, povišan TSH (6,9), prenizek aktivni ščitnični hormon T3 (3,1), premalo progesterona (0,2), previsok estradiol glede na nizek progesteron (148), povišan stresni hormon kortizol (620), previsok skupni holesterol (7,9), previsok slabi holesterol (5,6), presežek urata, zvišan bilirubin, previsoko sedimentacijo(35), zmanjšano število in velikost eritrocitov ter posledično prenizek hemoglobin in železo ter b12 in prenizke vrednosti eozinofilcev (skrbijo za onesposabljanje tujih beljakovin, kar je zelo pomembno pri boju pred tujimi zajedalci) ter prenizke vrednosti  nevtrofilcev (katerih naloga je boj proti bakterijam in mikrobom ter anorganskim snovem. Nevtrofilci imajo hiter dostop do vnetnih tkiv, od koder odstranjujejo te strupe).

Pri gospe je previsok kortizol povzročil prenizek progesteron, previsok estradiol, previsok TSH in prenizek T3 (ker ščitnica prav tako vsebuje estrogenske receptorje, ki, kadar je estrogena v telesu preveč, le tega začno kopičiti v ščitnici, namesto ščitničnih hormonov. Kortizol je močno oslabil delovanje imunskega sistema ter delovanje jeter. Zaradi slabega imunskega sistema in nepravilne prehrane je imela gospa določena notranja vnetja (povišana sedimentacija), zaradi česar se ji je povišal holesterol, ki krpa notranja vnetja. Zaradi nepravilne prehrane je imela porušeno razmerje med slabim in dobrim holesterolom.

Gospe sva napisali prehrano, ki jo je lahko uživala in tisto, ki je izpustila. Začela je piti kalijev askorbat z ribozo 3 krat na dan (zaradi imunskega sistema in notranjih vnetij), jemati je začela Kelp (zaradi premalo T3 in previsokega TSH), jemala je omega 3 maščobne kisline, mazala se je z Napro kremo zaradi ureditve razmerja med estrogenom in progesteronom, vsak dan si je stiskala sveže korenčkove sokove, hodila na daljše sprehode v naravo in se zavestno umirjala.

Na pregled je prišla danes, 6.10.

Ponovno sva stestirali vse parametre. TSH se je znižal na 4,9, T3 je zrasel na 4,8, sedimetnacija je padla na manj kot 10, progesteron je zrasel na 9, estradiol je ostal na 150, skupni holesterol je padel na 6,3, dobri holesterol je zrasel na 2,9, uredilo se je število in velikost eritrocitov, železa in hemoglobina, prav tako sta se umirila bilirubin in urat. Gospa se je navadila ne prehrano brez žitaric oz. zelo malo, brez mlečnih izdelkov, v naprej kupljenih živil, z veliko sveže zelenjave in korenčkovih sokov…Bila je vesela svojega boljšega počutja in seveda tudi rezultatov. Zmenili sva se, da še naprej nadaljuje enako in da se vidiva v začetku novembra. Kortizol ji je padel na 420.

7.10 je bila naročena na pregled pri zdravnici, kateri je nesla tudi vse izvide in ji vse povedala, kako sva se zmenili, kako se počuti… In odziv zdravnice. “Ne smete jemati Kelpa, pri težavah s ščitnico ga ne smete, prav tako bova spremljali vaš holesterol, ker če bo še previsok, boste dobili zdravila. In tudi za ščitnico vam bom dala napotnico za tirologa, ker potrebujete zdravila. Kalijev askorbat z ribozo. Prvič slišim! Kakšna prehrana? Le to vam ne more pomagati.In kaj imajo tukaj veze spolni hormoni, krema pa vam sploh ne more pomagati.

Gospa me je takoj poklicala in mi to povedala. Rekla je, da bo šla naprej do tirologa, vendar se bo še naprej vsega držala. Svetovala sem ji, naj vztraja vsaj še dva meseca in zmenili sva se, da me pokliče takoj, ko bo opravila pregled pri tirologu.

Tako, današnja izkušnja. Vesela sem sodelovanja z zdravniki, vesela, ko bi pošljejo paciente na prehrano in zelo vesela bi bila tudi njihove podpore pacientom, kadar vidijo, da jim gre na bolje.

Moja gospa je pred mano odšla na pregled k svoji zdravnici, ki pa ji je rekla, da ima vse izvide v mejah normale, gospa pa je bila vedno bolj utrujena, debela in napihnjena, zastajala ji je voda, bila je tesnobna in brez želje po spolnosti, izpadali so ji lasje in imela je krhke nohte.

Tako, zdaj grem pa domov, le današnjo izkušnjo sem želela deliti z vami. :)

 

Print Friendly