Razlogi, zakaj izpustiti uživanje mesa

Zdravstveni razlogi, zakaj prenehati uživati meso:

1. Manjše tveganje za raka. Raziskave kažejo, da se tveganje za raka zmanjša za do 50 odstotkov.

2. Manjše tveganje za bolezni srca. Hrana brez mesa pomaga znižati previsoke trigliceride in uravnati razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

3. Manjše tveganje za osteoporozo. Preveč beljakovin v naši prehrani povzroči izgubo kalcija v kosteh.

4. Manjše tveganje za ledvične in žolčne kamne.  Kalcij služi za nevtralizacijo kislin v telesu, ki pa jih povzroča preveč zaužitih beljakovin. Preveč zaužitih beljakovin pa se lahko začne nalagati v obliki ledvičnih ali žolčnih kamnov.

meso 25. Rejena živina, predvsem perutnina, je številka ena, glede na bolezni, ki se prenašajo s hrano. Kljub intenzivni uporabi pesticidov in antibiotikov, je do 60% odstotkov piščancev, ki se prodajajo v trgovinah, okuženih z živimi bakterijami salmonele. Približno 30% vseh svinjskih izdelkov je onesnaženih s toksoplazmozo, najbolj razširjeno zajedalsko boleznijo.

6. Rejena živina vsebuje strupene kemikalije. V mesu se kopičijo toksini in druge kemikalije, in so kar do 14-krat bolj skoncentrirane od tistih v rastlinskih živilih. Polovica vseh antibiotikov, ki se uporabljajo v ZDA in tudi v Evropi, ki se uporabljajo v rejenih živalih, se uporablja kot pospeševalec rasti in ne za zdravljenje okužb.

Okoljski razlogi:

7. Neučinkovita uporaba kmetijstva. 70% proizvodnje žit se uporablja za krmo.

8. Neučinkovita uporaba vode. Za proizvodnjo enega kilograma govedine porabijo kar 2640 litrov vode.

9. Neučinkovita raba energije.

10. Onesnaževanje okolja. Kmetije in predelovalnice mesa so ene izmed največjih onesnaževalcev vode in vrhnjih plasti zemlje.

Razlogi za pravice živali:

Prav tako ne moremo mimo etičnega vidika, da so živali na farmah preveč natrpane, mučene in nehumano vzgajane.

Za svoje preživetje ne potrebujemo jesti živali in jih za zadovoljitev svojih potreb ne potrebujemo. Vsa hranila za zdravo delovanje si lahko pridobimo iz rastlinske prehrane. Vsa zelenjava, stročnice, žita in zrna vsebujejo beljakovine.

Naše telo in živali nam bodo hvaležne:)zelenjava 1

 

Print Friendly