Center Holistic / Članki / Endometrioza

Endometrioza

Endometrioza
Deli s prijatelji:

 Endometrioza je resno stanje, ki bolnicam povzroča hude bolečine, močne menstruacije in krče ter simptome, kot da bodo dobile menstruacijo, pa je ne.

Mnogim endometriozo diagnosticirajo med 20. in 30. letom. Nekatere se s težavami bojujejo več let in se trudijo bolezen premagovati. Večina žensk gre na operacije in laparoskopije, z željo, da bi simptomi izginili.

Endometrioza prizadene 6-10% odstotkov žensk.

Endometrioza nastane, ko celice sluznice maternice, imenovane celice endometrija, migrirajo drugam v telesu. Celice endometrija se odzivajo na vzpone in padce ženskih hormonov, ki se pojavljajo v času menstruacije in ravno v tem obdobju so bolečine najhujše.

Endometrioza je prav tako posledica avtoimunih reakcij v telesu, kar pomeni, da se protitelesa bojujejo proti lastnemu tkivu.

Tudi ginekologinja, dr. Christiane Northrup pravi, da lahko ta protitelesa motijo ​​redno menstruacijo in plodnost ter da je endometrioza na neki globlji ravni, lahko povezana z nekaterimi psiho-fizičnimi vzroki zavračanja lastnega, ženskega telesa.
Nihanje hormonov in imunski sistem lahko zelo uspešno zdravimo s predpisano prehrano, zelišči in priporočenim življenjskim slogom.

endometrioza

Pri endometriozi je potrebno izračunati razmerje med estogenom, progesteronom, kortizolom in določiti vrednosti sladkorja

Estrogen in prostaglandini 
Ključ do nadzora endometrioze s prehrano leži v vlogi estrogena, progesterona in prostaglandinov v telesu. Prostaglandini so naravne maščobne kisline, ki nastajajo iz prehrane, ki jo jemo.
Telo lahko proizvaja različne prostaglandine, dobre in slabe.

Cilj dobre prehrane je povečanje dobrih prostaglandiniov, ki poskrbijo za izravnavo posledic slabih prostaglandinov.
Na primer, nekateri prostaglandini v telesu povečujejo krčenje maternice. S pravilno izbiro prehrane, lahko povečamo dobre prostaglandine ter tako pomirimo in umirimo krče. (Nekatere negativne prostaglandine najdemo v nasičenih maščobah, maslu, rdečem mesu…)

Pri endometriozi je zelo pomembno okrepiti imunski sistem, zmanjšati vrednost estrogena in zvišati ravni dobrih prostaglandinov. Eden od ključnih rešitev je povečati delovanje jeternih funkcij, razstrupljanje celic ter krepitev jeter, saj jetra skrbijo za razgrajevanje presežka estrogena.

Jesti moramo tisto hrano, ki zmanjša estrogen, pospeši nastajanje progesterona ter spodbuja k tvorbi dobrih prostaglandinov.

Katera hrana najbolj ojača imunski sistem?

Fižol, grah in leča
Korenje
Česen
Ingver
Zeleni čaj ali čaj rooibis
Por
Zelje
Čebula
Semena

Zelo pomembno je ravnotežje med estrogenom in progesteronom.

Prehrana z veliko vlakninami zmanjšuje višino estrogena:
– fižol, grah in stročnice
– rjavi riž
– kvinoja
– proso
– sadje in zelenjava, še posebej temno listnata zelenjava, kot je ohrovt
– ovseni kosmiči
– cela zrna brez glutena (ne pšenica, pira, jećmen, rž)

Podpora jetrom
Zdrava jetra so ključnega pomena pri odpravljanju odvečnega estrogena in drugih hormonskih motilcev ter strupov, ki rušijo hormonsko ravnotežje.
Del prehranske terapije je vedno začetno razstrupljanje jeter in odstranjevanje toksinov.

detox food

Pravilna prehrana in kalijev askorbat pomagata pri razstrupljanju jeter in pomagata pri odstranjevanju presežkov estrogena iz telesa

Prehrana, ki spodbuja optimalno delovanje jeter:
– Artičoke
– Pesa
– Zelje
– Korenje – sok
– Ohrovt
– Limone in limete
– Vodna kreša
– Zeolit

Kalijev askorbat odstranjuje vse nakopičene toksine iz celic, vanje pa vnaša kisik in druga hranila. Zdrave celice vseh naših organov so ključne, da se celice endometrija ne bodo širile.

Zelo pomembno je izogibanje :
– Alkoholu, saj močno obremeni jetra in porablja B-vitamine
– Kofeinu, ki povzroča dvig kortizola in estrogena, pospešuje nastajanje     krčov, ter pospešuje črpanje progesterona i
– Rafiniranim ogljikovim hidratom, mlečnim izdelkom in sladkemu sadju ter  vsem sladkorjem ter tudi medu, saj močno pospešujejo nastajanje notranjih vnetij, s tem obremenitev jeter ter povišanje holesterola
– Ocvrti in mastni hrani, nasičenim maščobam – meso in mlečni izdelki, razen tistim v kokosu, saj spodbujajo nastajanje slabih prostaglandinov
– Vsem zapakiranim in v naprej pripravljenim izdelkom, saj vsebujejo emulgatorje, konzervanse in druge aditive, ki višajo vrednosti estrogena.

Kot vsako telesno stanje, je prehrana izjemno pomembna in je le večji del celotne slike.
Ženske smo lahko nagnjene k nekaterim težavam in boleznim zaradi energetskih blokad in čustvenih vzorcev, ki se dogajajo v naših življenjih.

V tujini, na komplementarnih klinikah nas učijo, da mnogi simptomi bolezni izvirajo ravno iz čustvenih vzorcev, ki se dogajajo v naših telesih. Težave z maternico in materinstvom vedno povezujemo z energetskimi blokadami v naši duševnosti. Ženske s tovrstnimi težavami, kamor prištevamo tudi neplodnost, premalo energije vlagajo v svojo notranjost in se preveč razdajajo naokoli, za partnerja, starše, otroke in kariero. Energija je tako usmirjena navzven in ne navznoter, zaradi česar je začne primanjkovati za optimalno delovanje telesnih procesov.

Negovanje svoje energije, pretočnost in povezanost z izvorno energijo, je pri ženskih težavah pogosto spregledano področje. V tujini pa vedno večkrat prihajamo v stik ravno s tem pomembnim področjem.

Kako napolniti svoje energetske rezerve, kako se povezati z izvorom in kako se zaščititi pred energijami, ki nam kradejo našo lastno.

počitek

Redno sproščanje je obvezen del pri hormonskih težavah

Po zgledu tujih klinik vam svetujemo tako:
Ulezite se na mehko blazino, zaprite oči in se popolnoma umirite.
Položite svoje roke na trebuh in začutite toploto.
Predstavljajte si, da pišete na računalnik vprašanja svojemu telesu:
Kakšna sporočila mi sporoča moje telo?
V kakšni stiski je moje telo?
Kaj si resnično želi moje telo?

Bolj, kot smo povezani sami s seboj, lažje slišimo odgovore. Čustveno-energetske povezave se hitro začno kazati na našem fizičnem telesu in za naše zdravljenje je zelo pomembno, da jih zaznamo, se jih zavedamo in jih sprejmemo kot del nas.

In kako naprej?
Zavedamo se, da so vsa bolezenska stanja le klic telesa, da moramo nekaj spremeniti.
Sprememba prehrane, načina razmišljanja, odprava čustvenih blokad in nekaterih priučenih vzorcev, nam prinesejo občutna olajšanja na duševnem in fizičnem telesu.

Nerazrešena, potlačena in negativna čustva onemogočajo pretok življenjske energije, kar se hitro začne kazati v obliki žalosti, tesnobnosti in bolezni, pri ženskah so najpogosteje obremenjena rodila.

Težava, ki se pokaže na fizičnem telesu, je pogosto posledica težave na čustvenem telesu (po podatkih American Medical Association vsaj 85 odstotkov bolezni izvira iz naših čustev.

Če začutite, da potrebujete več podpore pri izvajanju sprememb v vaši prehrani in načinu življenja ali če niste prepričani o tem, kakšno podporo potrebujete, nas pokličite na 030 692 730





Loading...