Center Holistic / Članki / Estrogen rak

Estrogen rak

Estrogen rak
Deli s prijatelji:

V zadnjem času se na vseh seminarjih, predavanjih in izobraževanjih srečujem z velikim poudarkom na presežku estrogena, ki je povod za številne bolezni, tudi raka.

Tako kot drugod v razvitem svetu, se tudi pri nas vedno več srečujemo s kardiovaskularnimi boleznimi, artritisom, diabetesom in debelostjo.  Vedno več ljudi oboleva za alergijami, kroničnimi obolenji in rakom.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako?

Zakaj številne bolezni naraščajo, kljub napredkom v medicini? Zakaj nas je vedno več, ki imamo takšne ali drugačne zdravstvene težave?

Poglavitni razlog je v estrogenu.

Sintetična oblika, imenovana ksenoestrogen, je industrijski derivat, ki ga najdemo v zraku, čistilih, losjonih in šamponih, vodi in v hrani. Naravni estrogen, imenovan fitoestrogen, najdemo v rastlinah, zeliščih in ekstraktih.  Ko se ta dva združita v telesu, prežameta telo. Ksenoestrogen v plastiki povzroči prezgodnje menstruacije pri mladih dekletih. Sojini izoflavoni povzročijo agresijo in antisocialno vedenje  in poženščijo moške. Prav tako debelost zviša nivo estrogena, uživanje soje pa raka na dojkah.

Hrana, ki jo danes uživamo, se je bistveno spremenila…od oreščkov, stročnic, semen, rib in sadja, do močno predelane, hranilno osiromašene hrane, hrane polne aditivov, hormonov in drugih dodatkov. Nikoli prej nismo bili izpostavljeni takšnim količinam estrogena v hrani, kot danes. Grižljaj za grižljajem se usmerjamo proti izumrtju. Dobra novica je ta, da ima človek čudovit mehanizem, ki mu omogoča obstoj, preživetje v ekstremnih razmerah in regeneracijo, če mu le zagotovimo ustrezne pogoje. Zato je potrebno uživati hrano, ki ne vsebuje estrogena. Večina diet je zelo restriktivnih in ne nudijo dobrih rezultatov, saj vsebujejo sojine proteine, živalske beljakovine in druga estrogenska živila, po katerih smo bolni in napihnjeni. Meso in mlečni izdelki so polni estrogena, sadje in zelenjava sta prepojena s pesticidi…Ko le ti enkrat vstopijo v telo, povzročijo hude motnje in hormonska neravnovesja.

Težave z estrogenom so znane že desetletja

Prvi sintetični estrogen je bil razvit v Nemčiji, leta 1928, za zdravljenje simptomov menopavze. Leta 1966 je ginekolog dr.Wilson prodajal sintetični hormon, ki prepreči ženskam, da zanosijo, odpravlja težave v menopavzi, nervozo in melanholijo. Veliko farmacevtskih podjetij  ga je podprlo in financiralo. Ko so se prebili na trg, so ustvarili pravi bum. Do leta 1975 je bil estrogen na petem mestu izdanih zdravil na recept. Leta 1990 je bil na prvem mestu. Po podatkih nacionalnega centra za zdravstveno statistiko, več kot 20 milijonov žensk jemlje estrogen kot hormonsko nadomestno terapijo. 10.4 milijona več pa jih jemlje estrogen v obliki tablet, kontracepcij, injekcij, vsadkov in materničnih obročev. Toda že leta 1930 je študija pokazala, da visoki odmerki estrogena povzročajo krvne strdke, spontane splave, raka materničnega vratu in dojk, raka prostate ter endometriozo. Leta 1940 so ugotovili, da je pri 1,5 milijonu žensk, ki so jemale estrogen v času nosečnosti, da bi se izognile spontanemu splavu, povzročilo, da je 90% njihovih hčera razvilo reproduktivne nepravilnosti ali raka do starosti 7 let.

Estrogen: what is estrogen, low and high estrogen symptoms, estrogen rich foods

ESTROGENSKI RECEPTORJI
Danes se pojem receptorji za estrogene pogosto pojavlja v povezavi z rakom (predvsem na dojkah), saj naj bi bila za pojav raka na dojkah odgovorna ravno izpostavljenost preveliki količini estrogena. Zaradi možnosti, da se v našem telesu pojavi prevelika količina estrogena, so v našem telesu prisotni tudi selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev, ki lahko zavirajo delovanje estrogena. V to skupino spada npr. zdravilo NOLVADEX, ki se zaradi svojih lastnosti uporablja za zdravljenje raka na dojkah. Deluje tako, da se veže na aktivno mesto na estrogenskem receptorju, vendar ga za razliko od estrogena ne aktivira in hkrati tudi prepreči vezavo estrogena na ta receptor. S tem je rast rakavih celic blokirana.

Estrogenski receptorji so proteini, ki se nahajajo znotraj celic za hormon estrogen – ženski reproduktivni hormon, poznan tudi kot 17β-estradiol. Na teh receptorjih se nahajajo aktivna mesta in ker so le-ta specifična se lahko nanje vežejo le estrogeni ali molekule, ki so jim zelo podobne. Receptorji za estrogene so za naše telo izredno pomembni, saj lahko naše telo uporabi estrogen samo, če je bil ta predhodno vezan na estrogenski receptor. Vsa tkiva, na katere vpliva estrogen, imajo receptorje za estrogene. V tkivih, na katere estrogen nima vpliva, pa teh receptorjev ne najdemo. Zato lahko estrogen med kroženjem po celotnem telesu vpliva le na določena tkiva (tista, ki vsebujejo estrogenske receptorje- dojke, maternica, jajčniki, prostata, moda…).

Obstajata dve vrsti estrogenskih receptorjev:

  • ER (estrogenski receptor), ki spada v skupino nuklearnih receptorjev, ki imajo sposobnost, da se vežejo direktno na DNA). Le-ti se nadaljnjo delijo še na estrogenske receptorje alfa – NR3A1) in na estrogenske receptorje beta – NR3A2).
  • GPER (G – protein estrogenski receptor), ki spada v skupino transmembranskih receptorjev, ki zaznajo ustrezne molekule, ki se nahajajo zunaj celice in sprožijo v celici signal, kateri vodi do odziva celice.

Označitev steroidnega estrogena za rakotvornega, je posledica večletnih študij, ki dokazujejo, da lahko estrogen poveča tveganje za raka dojk, maternice, jajčnikov in prostate.

Ugotovljeno je tudi,  da sintetični estrogen  poveča tveganje za možgansko kap in krvne strdke. Ugotovitve iz nacionalnih novic so, da je potrebno dvakrat premisliti o uporabi estrogena za zdravljenje vročinskih oblivov in drugih simptomov menopavze. Po mnenju dr. Wulf Utian, je prodaja estrogena pri hormonski nadomestni terapiji že upadla. Vedno več zdravnikov spodbuja ženske, naj pretehtajo svoje možnosti hormonskega zdravljenja s sintetičnimi zdravili različnih hormonov in naj si pri premagovanju težav pomagajo na naraven način. S spremembo prehrane in z uporabo nekaterih naravnih dodatkov.

Vedno več je dokazov, ki kažejo, da obilica estrogena povzroča raka.

Estrogen je hormon, ki omogoča rast maternične sluznice in pomaga regulirati razvoj, razmnoževanje in vedenje. Potrošniki uporabljamo 10-15 estrogenov kot kontracepcijo, hormonsko nadomestno terapijo in za rast živine. Prav tako je v uporabi več sto kemikalij, ki posnemajo estrogen: pesticidi, herbicidi in polivinil klorid (PVC). Vsakič, ko so te kemikalije uporabljene in se tako ali drugače izločijo, s tem onesnažimo vodo, tla, hrano in zrak. Nedavne raziskave kažejo, da višek estrogena uničuje okolje. Tudi v testiranjih potokov in rek ugotavljajo sledove estrogena in drugih reproduktivnih hormonov. In ni res, da te ugotovitve prihajajo iz daljne Amerike oz- le od tam.

Npr. znano je , da ribe spremenijo spol,če pridejo v stik s hormonskimi motilci. Ugotovili so,da 30% rib v Ljubljanici ze spreminja spol.Vzrok je tudi nase lulanje , ki odteka v Ljubljanico – kontracepcijske tablete pogosto vsebujejo vrsto estrogena, imenovanega etinilestradiol, ki ga ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete,  izločajo v urinu. Hormon konča v oskrbi z vodo ali pa se pojavi v rastlinah ali v živalih, ki uporabljajo vodo, nato pa zaokroži v naši prehranjevalni verigi. Veliko žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete, s tem spodbujajo onesnaženost in preobremenjenost voda, tal in ozračja z estrogeni, s tem pa nastajanje raka prostate pri moških, raka jajčnikov, maternice in prsi, avtoimuna obolenja, alergije in vnetja pri otrocih… Okoljski estrogeni, kot bisfenol(BPA) je v večini hrane v embalaži.

Tudi v majhnih količinah, lahko okoljski estrogeni vplivajo na človekovo zdravje ter pomagajo k razvoju raka. Steroidni estrogeni veljajo za  “kancerogeno snov” – ta poteza je sprožila zaskrbljenost med ženskami, ki jemljejo estrogen v kontracepcijskih tabletah in hormonsko nadomestno zdravljenje. Estrogen zelo negativno vpliva na ljudi. Znanstveniki so si enotni, da preveč estrogena vpliva na debelost, diabetes, zgodnjo puberteto, raka dojke, endometriozo, spontani splav, nizke količine spermijev in na raka mod. Ženske, ki imajo zgodaj prvo menstruacijo ali ki imajo pozno zadnjo menstruacijo – meno, proizvedejo večjo količino estrogena v svojem življenu in imajo večje tveganje za rakom na dojki. Pred kratkim je bilo klinično preizkušanje estrogena z progestinom prekinjeno zaradi povečanega tveganja raka na dojki.

Primer znanke:
“Imam policistične jajčnike, ki napredujejo, če nisem na tabletkah, ki je edino konvencionalno zdravljenje v mojem stanju,” pravi Marjeta “, in bom verjetno še naprej jemala estrogen, ob enem pa hodim k homeopatu, s katerim razvijava nadomestni načrt. ”
Marjeta je od njega izvedela, da jo progesteron ščiti pred negativnimi vplivi pred estrogenom.

ESTROGEN IN RAK
Potrebnih je sicer več korakov, preden estrogen povzroči raka. Najprej se hormon veže na svoje receptorje v celici ter se obrne na hormonsko-odzivne gene, ki spodbujajo sintezo DNK in razmnoževanje celic. Če ima celica rakave mutacije, bo pri delitvi prišlo do rasti tumorja. Estrogenski metabolizem lahko igra glavno vlogo pri raku, saj različni estrogeni vplivajo na to, kako se bodo celice delile in množile.

Prav tako celica uporablja vrsto reakcij, da bi se znebila estrogena. Pri presnovi rakotvornih estrogenov, nastajajo kisikovi radikali, ki lahko poškodujejo maščobne celice, beljakovine in DNK.  Nepopravljene poškodbe DNK se lahko spremenijo v mutacije, kjer se kasneje razvije rak.

Rakotvoren estrogen za nastanek tumorja potrebuje kisikove radikale.
Da bi videli, če rakotvoren estrogen potrebuje kisikove radikale za nastanek tumorja, so vsadili hormone v hrčka, ki so dovzetni za raka ledvic. Kot pričakovano, so vsi hrčki razvili raka v sedmih mesecih. Noben od hrčkov pa ni razvil raka ledvic, ko jim je bil vstavljen estrogen 17alpha-ethinylestradiol (EE), ki ni rakotvoren. EE deluje preko estrogenskih receptorjev, da ustvari nove celice kot E2, vendar z razliko od E2, ne proizvaja kisikovih radikalov. Ko je bil EE v kombinaciji z neestrogensko molekulo, ki povzroča kisikove radikale, je 30% hrčkov razvilo raka ledvic v sedmih mesecih.  Neestrogen uporabljen sam, ne povzroči tumorjev.

Torej, estrogen in oksidativni stres skupaj, povzročata raka.  – tukaj izvemo, zakaj so antioksidanti iz sadja in zelenjave tako zelo pomembni. Če imamo v telesu oksidativni stres oz. presežek prostih radikalov v celicah, tudi zaradi uporabe drugih kemikalij, nepravilne prehrane, preveč zdravil…nastane tveganje za razvoj raka, četudi konzumiran estrogen ni rakotvoren. Protirakave terapije so vedno učinkovitejše, kadar z njimi povišamo vsebnost antioksidantov v telesu.

Kako učinkujejo hormoni in kako vplivajo na razvoj raka?
Dva molekularna biologa sta raziskovala, kako dva gena, BCL 2 in P53 vplivata na razvoj raka pri ženskah in pri raku prostate. Celice dojk, endometrija, jajčnikov in prostate so vzgojili v laboratoriju. Celicam so dodali estrogen, kateri je povzročil, da so rasle zelo hitro in niso umrle. Nato so dodali naravni, bioidentični progesteron, razmnoževanje se je ustavilo in celice so umrle ob času ( apoptoza). – ne zamenjajte s sintetičnim progestinom, ki še poveča tveganje za nastankom raka !

Ta metoda je bila uporabljena za vse vrste raka, opisane zgoraj. BCL 2 gen spodbuja rast teh celic in tveganje za nastanek raka. Po drugi strani, P53 gen spodbuja apoptozo oz. programira celično smrt in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Estrogen regulira oz. stimulira produkcijo BCL 2 gena, medtem ko progesteron regulira oz. stimulira produkcijo P53 gena.

Transdermalni estrogen poveča stopnjo poliferacije-rasti celic za 230%, medtem ko transdermalni progesteron zmanjša poliferacijo celic za 400%. To je neposredni dokaz, da estrogen spodbuja hiper-poliferacijo tkiva. Da bi dosegli, da naravni progesteron stimulira produkcijo P53 gena, se mora pritrditi na progesteronske receptorje, ki jih najdemo npr.v prsih, jajčnikih, prostati, endometrinih celicah… Če ženska jemlje kontracepcijske tabletke ali katerokoli drugo obliko sintetičnega progesterona, bo ta sintetični nadomestek onemogočil naravno prisotnemu progesteronu doseči receptorje. Ne samo, da ne proizvaja P53 gena, ampak tudi prepreči proizvodnjo tako, da blokira naravni progesteron, da ne doseže receptorjev in ob prisotnosti estrogena, dramatično poviša riziko za določene oblike raka. Poleg vseh drugih naravnih protirakavih dodatkov, je naravni progesteron bistveno najučinkovitejši.

Rak in progesteron sta povezana z učinki hormonskih neravnovesij, ki v veliki meri nastanejo zaradi okoljskih strupov in tako imenovanih ksenoestrogenov iz okolja. Vse več je dokazov, da se rak stopnjuje zaradi okoljskih dejavnikov, kot so okolju škodljive snovi iz kmetijstva in industrije, predelana hrana, zaradi zlorabe zdravil…

Glavni antagonist proti raku in presežku estrogena je naravni, bioidentični progesteron, le takšen, ki je popolnoma enak človeškemu progesteronu, sintetičnemu pa se je treba izogibati.

V zadnjem času še posebaj omenjamo nekaj genov, zaviralcev raka. Če so ti geni poškodovani, onesnaženi s strupi iz zraka, vode, hrane in zdravil ali jim primanjkuje nekaterih hranil, se celice množijo hitro in posledica je rak. Nekateri od teh so: BRCA1 in 2 (rak dojke), HPC1 (rak prostate), P21 in p53 (debelo črevo). Naravni dodatki so očitni antagonisti proti rasti in deklitvi celic.

Pri obravnavanju naravnega progesterona, kot enega od naravnih zaviralcev raka, je treba omeniti, da je bilo sedaj ugotovljeno, da se pri ženskah, pri katerih se pojavljajo rak dojk, jajčnikov in endometrija in pri moških, pri katerih se pojavlja rak prostate in mod, hormonsko neravnovesje začne v fazi zarodka, ko je mati izpostavljena visokim stopnjam ksenoestrogenom iz okolja, hrane, vode in zdravil. – potem si lahko mislimo, kako zelo in zakaj pojavnost obolelosti za rakom le strmo narašča.

Poglejmo malo kaj jemo, kaj pijemo, v kakšnem okolju živimo….

Estrogeni, estriol in estron aktivirajo gen Bcl-2, ki preprečuje umiranje celic. Na drugi strani progesteron zavira Bcl-2 gen in aktivira gen p53, ki zaustavlja delitev in množenje celic. Raziskave so pokazale, da so ženske, katere so zgodaj začele s prvo menstruacije in so jo imele zelo dolgo, bistevno bolj podvržene nastanku raka, saj so bile dolgo izpostavljene tvorbi veliko naravnega estrogena, kar pomeni dolgo dobo razmnoževanja in delitve celic. V zvezi z progesteronom in rakom, pa imajo ženske in moški z nizko vrednostjo progesterona 5,4-krat več možnosti za zbolevnostjo za rakom.

Prav tako je tveganje za ponovitvijo raka npr. dojk pri ženskah veliko večje, če je bila operacija izvedena v prvi polovici ciklusa, ko je estrogen dominanten, kot v drugi polovici, ko je dominanten progesteron. Progesteron in rak endometrija sta povezana z nadomestno hormonsko terapijo z estrogeni ali progestini.

Dve študiji, objavljeni leta 1995 sta ugotovili, da so imele ženske, ki so bile izpostavljene HNT z estrogeni več kot 5 let, 32-odstotno povečanje tveganja za rakom dojk. Če je bila HNT uporabljena v kombinavciji s progestini (ne smemo zamenjati z naravnim progesteronom), se je tveganje povečalo na 41 odstotkov in za tiste ženske, ki so bile že po menopavzi, se je tveganje povečalo na 71 odstotkov. Tveganje za zbolevnostjo za rakom na jajčnikih se je povečalo za 72 odstotkov. Najnovejši dokaz pretirane vsebnosti estrogena, povzroča težave pri ženskah in moških (rak dojk, endometrija, jajčnikov, prostate, mod, bolezni srca in ožilja, možganska kap…). Tamoksifen, šibko estrogensko zdravilo, ki se uporablja pri zdravljenju raka na dojki, je razvrščen kot rakotvoren. – NOLVADEX saj povzroča povečanje endometrija in raka na jetrih.

Obstaja neposredna povezava med pomanjkanjem progesterona in rakom na prostati in modih. Ker sta tudi hrana in voda sedaj kontaminirani z estrogenom, smo ljudje večinoma v estrogenskem presežku, s tem pa presežek estrogena poskrbi za številne bolezni, pri moških še posebno pri raku mod in prostete. Progesteron in druga naravna dopolnila za preprečevanje raka so bistvenega pomena za odpravljanje estrogenih učinkov.

Pri starejših ljudeh je verjetnost estrogenske prevlade seveda večja – zato pa za rakom npr. prostate zbolevajo povečini starejši moški…Prevlada estrogena povzroči pomanjkanje testosterona in povečanje DHT, kar vodi v padec libida, večjo verjetnost raka prostate – to izvemo iz diagnostike iz sline – analiza testosteron, androsteron, estrogen.

Obstaja vsaj 40 rakotvornih snovi, ki smo jim izpostavljeni vsak dan.

  • alkohol
  • umetna sladila
  • belila, ki se uporabljajo za beljenje moke itd
  • zoglenela hrana, npr. toast, meso
  • klor v pitni vodi
  • fluorid
  • konzervansi za živila
  • vsa mineralna olja, tudi tekoči parafin
  • estrogen in ksenoestrogeni iz okolja
  • pesticidi
  • industrijske kemikalije, kot je dioksin
  • PCB in ftalati
  • plastika
  • sevanje iz sonca
  • jedrske elektrarne
  • TV sevanja
  • računalniki in mobilni telefoni
  • rafinirano jedilno olje in margarina
  • tobačni dim
  • izpušni plini vozil
  • x-žarki

Naravni progesteron aktivira zaščitni gen in s tem zmanjšuje tveganje za rakom. Zaradi tega je priporočljivo, da ohranimo ustrezne ravni progesterona kot naravno dopolnilo proti raku. Ker je rak psihična in stresna bolezen je priporočljivo, da uporabite naravni progesteron za umiritev tesnobe in napadov panike. Ima sposobnost, da to stori zaradi svoje vloge pri zniževanju krvnega sladkorja.

Prav tako poskrbite za hranila, ki vam pomagajo aktivirati p53.

– Visoka raven vseh antioksidantov: – vitamini A, C, E, minerali cink, selen- selen  aktivira gen p53, vitamin B12, folna kislina, B6, OMega 3 laneno olje , Co encim Q10, mleko osata, probiotiki, prebavni encimi…

Ocenjeno je bilo, da se lahko tveganje za raka zmanjša tudi za 70 odstotkov, če uporabljate naravne dodatke, ki dokazano zavirajo nastanek raka.

Če  jemljete tamoksifen, je priporočljivo delanje kavnega klistirja jemanje IC3, uživanje lanenega olja in pšenične trave.

Delovanje progesterona in drugih naravnih dopolnil proti raku lahko izboljšate z  izogibanjem:

  • vsem oblikam estrogena
  • kontracepciji
  • HNT
  • Tamoksifenu
  • mamografiji
  • mlečnim izdelkom, mesu in jajcem
  • kajenju
  • predelani hrani
  • margarini in drugim rafinirananim rastlinskim oljem in maščobam
  • pšenici in glutenu – ječmen, kamut, oves, rž, pira – obstajajo trdni dokazi, da nekateri peptidi (beljakovinski delci)  v glutenu motijo naš imunski sistem. Gluten je odgovoren tudi za škodo na sluznici črevesja, običajno znan kot utor trebuha, ki ga najdemo pri večini ljudi, ki jedo hrano, bogato z glutenom. To vodi v maloabsorpcijo vitalnih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje, da se brani pred katero koli boleznijo, vključno z rakom. Zanimivo je omeniti vzporedno povečane porabe glutena v zadnjem stoletju in s tem porast raka z 2,5 odstotka leta 1900 na 33 odstotkov do danes.

Ne pozabite na Omega 3 maščobne kisline iz lanenega olja in lanenih semen.

Vsa hrana, ki jo zaužijete naj bo ekološka, okoli 70-85% naj bo presne. Ne pozabite na zelo, zelo priporočljivo stiskanje zelenjavnih sokov, ki vas bodo nahranili s potrebnimi encimi, vitamini in minerali. Uživajte veliko zelene listnate zelenjave. Odlično živilo je brokoli, saj vsebuje indole – I3C. Jejte veliko zelenjave rdeče, rumene in oranžne barve, ne pozabite na česen in čebulo ter na marelične peške – b17. Pozabite na sojo, ter pijte le destilirano vodo. Prav tako ne pozabite na uporabo kurkume, ingverja, kajenskega popra, mleka osata in zelenega čaja.

Obstajajo pa estrogeni v hrani, ki jih je potrebno upoštevati pri oblikovanju diete, še posebej za ljudi, ki trpijo za epilepsijo, saj estrogen lahko deluje protivnetno in imunosupresivno. Fitoestrogene najdemo v rastlinah. Obstajata dve vrsti: izoflavoni in linjani. Potrebno je poznati razliko zaradi različne presnove in izvora. Linjani so v sadju in zelenjavi, izoflavoni pa večinoma v stročnicah.

V nadaljevanju bo razvidna razlika med živili bogatimi z estrogeni in tistimi, ki blokirajo estrogen. Pozornost naj bo v razliki med linjani in izoflavoni. Visoko estrogenska hrana , še posebej tista, bogata z glutamatom, naj nebi bila uporabljena pri tej dieti. Vsi izdelki, ki vsebujejo gluten, mlečni izdelki in soja, so bogati z estrogenom.

HRANA, BOGATA Z NARAVNIM ESTROGENOM (močan tisk so živila, bogata z glutaminom-pomembna aminokislina)

  • alfaalfa
  • živalsko meso
  • janež – seme
  • jabolka
  • pekovski kvas
  • ječmen
  • pesa
  • korenje
  • češnje
  • čičerika
  • detelja
  • črni grah
  • kumare
  • mlečni izdelki
  • dateljni
  • jajčevci
  • koromač
  • laneno seme
  • česen
  • hmelj
  • sladki koren
  • oves
  • oljčno olje
  • oljke
  • papaya
  • peteršilj
  • grah
  • paprika
  • slive
  • granatno jabolko
  • krompir
  • buča
  • rdeči fižol
  • črna detelja
  • rabarbara
  • riž
  • žajbelj
  • sezamovo seme
  • ohrovt
  • soja
  • sončnična semena
  • paradižnik
  • pšenica
  • jam
  • jajca

HRANA, KI ZAVIRA  ESTROGEN

Pomembno jo je upoštevati pri raku dojk,maternice, jajčnikov, prostate, PMS, policističnih jajčnikih, fibrozi,…

  • Jagode
  • Brokoli
  • Ajda
  • Zelje
  • Agrumi
  • Koruza
  • Fige
  • Sadje
    (razen jabolk, češenj, datljev, Granatno jabolko)
  • Grozdje
  • Stročji fižol
  • Melone
  • Proso
  • Čebula
  • Hruške
  • Ananas
  • Buče
  • Tapioka

ZA KONEC

Pri nas se številne ženske in tudi moški zdravijo s sintetičnimi pripravki hormonskih terapij (sintetični estrogeni in progestini), ki povzročajo kopičenje kilogramov, povečujejo tveganje raka, kopičijo telesne tekočine, pospešujejo nastajanje depresij in glavobolov, znižujejo vsebnost kisika v celicah – kar je prav tako veliko povečanje za rakava obolenja, vzpodbujajo motnje v delovanju ledvic in žolčnika, motnje ščitnice, zmanjšujejo željo po spolnosti, vplivajo na neustaljen krvni sladkor …

Odločite se za anti-estrogensko dieto

To dejansko sploh ni dieta, ampak gre bolj za spremembo zaužitih živil. Potrebno je izločiti hrano z veliko vsebnostjo estrogena, saj je prav ta krivec, da ne izgubite maščobe. Anti estrogenska dieta je enostavna in okusna. Vsebuje tri pomembne točke: pomembno je uživati hrano polno sveže zelenjave in sadja, oreščkov, stročnic,semen… Ukiniti je potrebno vso procesirano hrano,živalske beljakovine in nasične živalske maščobe ter uživati čim bolj organsko hrano ter se izogibati sintetičnim dodatkom. Dieta se začne z 3-tedenskim programom, kjer prvi teden razstrupimo jetra, ki so pomembna za presnovo maščob in ogljikovih hidratov, pomembnih za energijo.

Prva faza je na osnovi sokov iz svežega sadja in zelenjave, rezultati pa so vidni že ob koncu prvega tedna.

Druga faza se nadaljuje na anti estrogenski hrani, začno pa se uživati tudi polnozrnati izdelki, stročnice, oreščki in semena. Uživate več sadja in zelenjave ter izpustite živalske beljakovine. Začnete uporabljati laneno olje.

S takšno dieto boste izgubili še tako trdovratno maščobo in stopili maščobo okoli trebuha, ob enem pa boste poskrbeli za preventivo pred rakom in drugimi boleznimi.

Proti raku lahko torej učinkujejo živila, ki vplivajo na metabolizem ali absorpcijo estrogena. Nekatera zdravila preprečujejo in zdravijo raka tako, da zmanjšujejo učinke estrogena. Izkazalo se je, da lahko veliko živil vpliva na estrogen v telesu na podoben način kot zdravila. Živila, ki nasprotujejo estrogenu, vsebujejo mehanizem za preprečevanje raka. Estrogen je za ljudi vse življenje nevaren, zaradi tega je prehrana tako zelo pomembna.

(Ženske pred menopavzo imajo več estrogena, toda tudi po menopavzi, ko ga jajčniki prenehajo izločati, ga nastaja nekaj v maščobnih celicah, tako da še vedno pomeni nevarnost za nastanek raka dojke.)

Nekateri znanstveniki sumijo, da količine estrogena, ki so v telesu v mladosti, lahko povzročajo raka v poznejših letih. Zaradi tega je pravilna prehrana v mladosti pomembna zaščita. Od estrogena je tudi odvisno, ali se bo rak ponovil ali bo metastaziral. Zaradi tega je zelo pomembna prehrana, ki uravnava estrogen, tudi če se je rak že pojavil. Zdaj veste, da nekatere sestavine v živilih na celice raka vplivajo neposredno toksično, druga živila, na primer različne maščobe, pa lahko rast raka še spodbujajo.

Če bi se radi prepričali, kako visoke vrednosti estrogena imate v telesu, kakšno je vaše tveganje za nastanek raka in drugih obolenj ter kako si lahko pomagate na naraven način, se odločite za diagnostiko hormonov  in spoznajte, katera hrana vam lahko koristi, katera škoduje ter kako lahko povsem naravno poskrbite za svoje zdravje.





Loading...