Wild Yam

 

WILD YAM – KORENINICA, KI URAVNAVA HORMONSKA NERAVNOVESJA

Wild Yam ali divji jam raste po vsej Srednji Ameriki. Divji jam je trajnica, bledo rjave barve s suho, podolgovato korenino.Korenine imajo grenak in trpek okus. Zgornja površina listov je gladka, medtem ko je spodnja puhasta.

Leta 1936 so ugotovili, da vrsta divjega yama (Dioscorea villosa), ki raste na jugu Mehike, vsebuje snov Diosgenin.

Wild Yam je od takrat dalje najbolj razširjena rastlina na svetu, z dokazanimi pozitivnimi učinki na organizem.

V medicinske namene so ga že dolgo nazaj začeli uporabljati ljudski zeliščarji in farmacevtski proizvajalci.

V Herbal Medicine je njegova močna učinkovitost tudi znanstveno potrjena.

V 18. in 19. stoletju so zeliščarji uporabljali divji Yam (Dioscorea villosa) za zdravljenje menstrualnih krčev, težav povezanih z neplodnostjo, nosečnostjo, rojstvom otroka, kakor tudi za razdražen želodec, alergije in kašelj. Leta 1936 so znanstveniki odkrili, da korenine divjega yama vsebujejo snov diosgenin.

Diosgenin je fitoestogen, ki v telesu lahko spodbuja nastajanje za telo potrebnih hormonov in uravnava njihovo nastajanje.

Zeliščarji še vedno uporabljajo divji yam za zdravljenje menstrualnih krčev, slabosti, vnetij, osteoporoze, povišanega holesterola, nihanja sladkorja, simptomov menopavze, težav s plodnostjo in libidom ter pri številnih drugih obolenjih.

Zakaj je diosgenin tako dober?
Mehiški divji Yam vsebuje diosgenin, steroidni sapogenin, ki je kemično zelo podoben holesterolu, progesteronu in DHEA hormonu, ki je predhodnik testosterona. Diosgenin vsebuje okoli 50% surovin za proizvodnjo kortizola, progesterona, testosterona ter DHEA ter številnih drugih steroidnih hormonov.

Do nedavnega je bil mehiški divji Yam in snov diosgenin edini vir oz. osnova pri izdelavi kontracepcijskih tabletk.

Ugotovljeno je bilo, da divji Yam vsebuje diosgenin, ki je predhodnik hormonov ter pomaga pri uravnoteženju progesterona in estrogena. Ali ne veste, če so vaši hormoni uravnoteženi in optimalno delujejo?

Kaj pa hormon leptin, ki prav tako ruši celotno hormonsko ravnovesje, njegovo pomanjkanje pa vodi v debelost?

Razpoložljivi dokazi kažejo, da diosgenin pomaga preprečiti in odpraviti ciste na prsih in se uporablja kot podpora pri raku dojk, prostate in jajčnikov.

Prav tako je koristen pri raku endometrija, zastajanju tekočine, povišani telesni masi, depresiji, zmanjšanem libidu in pri nizkem  delovanju ščitnice.

Dokazi tudi kažejo, da divji yam in diosgenin ugodno vplivata na vnetja, artritis ter druga revmatična obolenja in alergije.

Njegova uporaba normalizira proizvodnjo hormonov skorje nadledvične žleze, zato ima močan anti-stresni učinek ter normalizira arhitektoniko spanja.

Druge uporabe divjega yama in diosgenina vključujejo lajšanje prebave na način,  da razširi žile in stimulira izločanje žolča ter tako prispeva k zmanjšanju pritiska, znižanju holesterola in sladkorja.

Uporaba divjega yama in diosgenina vedno bolj naraščata
Zaradi vedno večje osveščenosti o uporabi naravnih zelišč, je ekstrakt divjega yama v vedno večji uporabi med ljudmi zahodnega sveta. Danes se ekstrakt divjega yama uporablja pri vseh vrstah vnetij, osteoporozi, mišičnih krčih, nihanju sladkorja, pri razdražljivosti in pomanjkanju energije,  astmi, težavah z menstruacijo, v meni, pomanjkanju libida in mišične mase, pri presežku maščob ter odlično vpliva na žleze z notranjim izločanjem.

Dr. Lee ugotavlja, da so diosgenin in pripravki iz divjega yama najmočnejši naravni pripravki za preprečevanje spontanega splava, saj sproščajo maternico in pomirjajo živce.

Kako se pridobiva?

Korenine divjega yama posušijo, zdrobijo in z ekstratacijo pridobijo izvleček diosgenin, ki ga uporabljamo v obliki tinktur, čajev, kapsul in najbolj znanih krem iz divjega gomolja Yam.

Kako se uporablja?

Divji yam najpogosteje uporabljamo v obliki krem, na predelu tanke kože, torej na notranji strani zapestja, na pregibu komolcev in kolen ali med prsmi.

Divji yam se uporablja v zmernih odmerkih, pri vsakemu posamezniku priporočeno glede na težave, leta in želje. Vsakomur se priporoča testiranje hormonov iz sline, s čimer dobimo popolno hormonsko sliko posameznika ter odmerek in mazanje individualno priporočimo. Prav tako je za dosego popolnih rezultatov potrebna sprememba prehrane, ki je prilagojena glede na stanje hormonov.

Ekstrakt divjega Yama je odličen tudi pri suhi in popokani koži, laseh in nohtih, pri celulitu, vidnih žilah na hrbtni strani rok in pri pigmentnih madežih.

Divji jam najdete v kremi NaPro ——> klikni tukaj

Za več vprašanj nam pišite ali vprašajte v najbližjem Sanolaborju.

Print Friendly